• Laatste Blog Entry
 • Auto wassen
 • Het is, vooral bij mij, een typisch lente en zomer ding: auto wassen. In de herfst en de winter is de auto binnen no-time weer smerig, dus waar doe je het dan voor? Meerdere keren heb ik meegemaakt dat ik bij thuiskomst, na een lekkere wasbeurt, de auto bijna direct weer kon wassen. In de betere lente- en zomerweken kan je auto zomaar weken lang ‘shinen’. Ik beken direct maar, ik ben geen goede autowasser. ... Lees verder
 • 19-04-2012 21:20:36
 • Waarom ik van auto’s hou
 • Vandaag heb ik mij weer volop bezig gehouden met auto’s. Eindelijk weer een volle werkdag alleen maar auto’s, auto’s, auto’s... Dat is leuk, erg leuk. Niks vervelends, doen we gewoon, zonder klagen. Punt.

  Maar wat vind ik nou eigenlijk zo leuk aan auto’s? Waar komt mijn passie vandaan? Het zet je toch aan het denken. Autorijden is geweldig. Vind ik auto’s om die reden zo leuk? Ja, deels. Maar dat verklaart niet waarom ik vroeger al zo kon genieten van auto’s. Dat ik als kind van 8 al jaloers was op autojournalisten. Dat ik alle autotijdschriften kocht als mij spaar- en zakgeld dat toelieten. In de tijd dat ik alleen nog maar als passagier mee kon, aan het begin zelfs verplicht achterin. En hoe bewust was ik mij daar nu eigenlijk van? Als kind van 4 was ik al stapelgek op die rijdende dingen, maar in hoeverre bestefte ik mij dat eigenlijk?

  Bij mij is het – denk ik – vooral de vormgeving. Ik ben visueel ingesteld. Om deze reden heb ik bijvoorbeeld de opleiding industrieel productontwerpen gevolgd, en afgerond. Daar ben ik goed in, vormgeving. Ik heb gevoel voor vorm, samenhang, materialen en kleur. En dit alles komt samen in één van de meest fantastische uitvindigen van de mens, ooit: de auto. Het is een gebruiksvoorwerp die al snel onderdeel van jezelf gaat uitmaken. Je hecht je eraan. Dit heeft voor een groot deel te maken met de vormgeving ervan. Een Fiat 500, dat is een guitig bakje. De Rolls Royce Phatom? Stoer. De Lamborghini Aventador. Bruut! En voor 90% ervaar je dit door de manier van de vormgeving. Zachte versus harde lijnen, ronde of juist rechthoekige vormen. Zacht aanvoelen materialen. Elk detail heeft invloed op jouw emotie. Een Lamborghini met de motor uit een Fiat 500 zal nog steeds gezien worden als iets bruuts, iets stoers. Tuurlijk, de dikke motor hoort erbij, maar het zijn vooral de looks die bepalen wat je voelt.

  Maar er zijn ook hele andere redenen om verliefd te worden op een auto. De manier waarop hij rijdt. De eigenaardigheden van het model, of het merk. En, niet te vergeten, de soundtrack. De zingende V10, de zwaar bulderende V8. Ook deze kenmerken kunnen mij verliefd laten worden op een auto, maar nooit zo erg als de vormgeving. Ik kan werkelijk smelten voor de vormgeving. Genieten van het lijnenspel. De samenhang in het geheel zoeken. En stiekem denk ik dat dit altijd al in mij heeft gezeten. Ik zag de lijnen en wist dat het mooi was, dat het klopte. Ik ervaarde de emotie die het losmaakt. Ik kon het mischien nog niet uitleggen, maar ik wist het wel. ‘Ik ben een sucker voor vormgeving, en daar ben ik heel blij om’.
Teksten en afbeeldingen : R.C. Koolstra
Website : J.P. Verbeek

Contact : info@rijimpressie.com