+ Stoer uiterlijk
+ Snel
+ Weggedrag
+ Complete uitrusting
- Duur
- Geen Evo

Met bijna 60.000 euro is de Lancer Evolution behoorlijk aan de prijs, maar straks heb je voor naar schatting een slordige 20 mille minder deze Mitsubishi Lancer Ralliart. Door het lagere vermogen en de bravere looks is het misschien geen echt rallykanon, maar bederft dit ook de pret?

Vraag een straatracer welke auto hij graag zou willen hebben, en je hebt grote kans dat hij kiest voor de Mitsubishi Lancer Evolution. Bekend uit de rallysport, maar ook uit de ‘The Fast and the Furious’ filmreeks. Een auto die standaard al heel goed is, maar zich ook heel eenvoudig laat tunen. Nadeel is de hoge prijs van de auto. Mede daarom komt Mitsubishi met een goedkopere variant van deze brute rallybak, de Lancer Ralliart. Hij is everbaar als Sports Sedan en als Sportback. Gebrek aan vermogen heeft de Ralliart overigens niet: 240 pk. De motor levert een maximum koppel van 353 Nm. Overigens is de krachtbron dezelfde (4B11 2,0-liter Turbo MIVEC) als die van de Evolution en ook de versnellingsbak is identiek: de Twin Clutch SST, maar dan wel zonder de Super Sport-stand. Permanente vierwielaandrijving is ook hier aanwezig, maar dan eveneens wat uitgekleed. Het systeem moet het stellen zonder Active Yaw Control en Sport ABS. Daarnaast wordt op de Ralliart gebruik gemaakt van een opgewaardeerde versie van het standaard remsysteem, met voor remklauwen met twee zuigers. De inhoud van de remcilinder nam toe voor een grotere remdruk.

GEKNEPEN
Geknepen of niet, van ‘afzien’ is geen sprake. De tweeliter turbomotor trekt er behoorlijk aan, maar toch verwacht je eigenlijk meer. Naar de 100 km/h gaat in 7,1 seconden, maar voor je gevoel doet hij het allemaal net wat rustiger aan. Het probleem ligt waarschijnlijk bij de SSTtransmissie, die hard wegrijden tegen lijkt te gaan. Eenmaal op snelheid is er geen vuiltje aan de lucht en weet de luchtweerstand het pas bij 220 km/h van de auto te winnen. Hoewel de versnellingsbak mij niet helemaal kan verblijden, heeft hij zeker goede kanten. Zo schakelt de halfautomaat met dubbele koppeling zacht en soepel naar het volgende verzet, ook wanneer je het gaspedaal helemaal naar beneden hebt gedrukt. Terugschakelen gaat ook prima, alleen wil de bak in de stad nog wel eens met een harde ‘klang’ en een schok een lager verzet inleggen. Hoop op verbetering is er wel, aangezien wij reden met auto’s uit de voorserie. De auto zal dan ook niet eerder dan in 2009 in de showroom staan. Met onze knaloranje Lancer Ralliart duik ik de bergen rond Barcelona in. Heerlijk kronkelende wegen, die met lange doordraaiers en scherpe haarspeldbochten langs diepe afgronden gaan. Een keer vergis ik me, met slecht een paar centimeter tussen de neus en de afgrond weet ik de auto op de weg te houden. De Ralliart heeft ondanks zijn vierwielaandrijving toch minder grip dan je zou verwachten. Opgelucht rond ik de bocht en doe het daarna iets rustiger aan. Je wilt echt niet in dat ravijn glijden.

DE EERSTE DRIE
Ik rijd verder en de weg gaat weer de bergen in. De 240 pk en 353 Newtonmeter komen nu echt tot hun recht. Zonder moeite lijkt de Ralliart de bergwegen te overmeesteren, de versnellingsbak wisselt continu tussen de eerste drie versnellingen. Even kan ik de vierde versnelling inleggen, maar wederom gooit een strakke haarspeldbocht roet in het eten. Hard remmen, terug naar twee en de bocht insturen. De auto glijdt weg over zijn voorwielen. Veilig is het wel, dat onderstuur, maar overstuur in een bocht als deze is veel leuker en sneller. En hier wordt ook gelijk het zwakste punt van de auto duidelijk: onderstuur. Bergen onderstuur. Een iets andere afstemming misschien, Mitsubishi? Met in mijn hoofd het feit dat dit een auto uit de voorserie is en dat er nog wel het een en ander aan versleuteld zal worden, vind ik de Lancer Ralliart toch erg leuk. Hij oogt stoer, met 18 inch donkere wielen, de motorkap van de Evolution en vooral in deze opvallende kleur. De sportstoelen zitten heerlijk en het interieur ziet er verzorgd uit. Helaas wordt de auto alleen geleverd met de gerobotiseerde versnellingsbak en zul je er altijd aan herinnerd worden ‘slechts’ een ‘poor man’s Evolution’ te rijden. Erg? De Ralliart is wel een stuk betaalbaarder en snel zat. Als Mitsubishi nog even de foutjes wegpoetst en zorgt voor meer grip, dan je hebt een echte kleine Evo.

Foto's: Robin Koolstra / Mitsubishi
Segment C
CarrosserieSedan

Lengte4585 mm
Breedte1760 mm
Hoogte1490 mm
Wielbasis2635 mm
Bagageruimte ( min - max )288-1394 liter
Tankinhoud55 liter
Gewicht1595 kg
BrandstofBenzine
Motor1998
Vermogen bij (pk)240 bij 6000 tpm
Max. koppel bij (Nm)343 bij 2500 tpm
Aandrijving4WD permanent
Versnellingen6, dubbele koppeling
0-1007,10 sec
Topsnelheid220 km/u
Verbruik gemiddeld10,00 l/100km
Verbruik test12,70 l/100km
CO2 uitstoot210 gr/km
LabelF
Bijtelling25%
MotorAandrijvingVersnellingenCarrosseriePrijs

Teksten en afbeeldingen : R.C. Koolstra
Website : J.P. Verbeek

Contact : info@rijimpressie.com