+ Goedkoop
+ Ruim
+ Lekker autootje
- Reference erg kaal
- Minste van drietal

Ben je op zoek naar een kleine (stads)auto, dan heb je een flinke lijst door te gaan. Verschillende van die modellen zijn dan weer sterk met elkaar verbonden. De Seat Mii is onderdeel van het VAG-trio Seat Mii, Skoda Citigo en Volkswagen Up!. Volgens Seat is dit de sportievere telg. Tijd voor een kennismaking.

De Mii is van bovengenoemd trio de ‘sportieve’ keuze. De Up is er voor de zakenman of -vrouw, de Citigo is voor de koopjesjagers en de Mii voor de jonge automobilist. Qua styling zijn er tussen de drie broeders slechts kleine verschillen. De bumpers zijn iets anders van vorm en de koplampen en achterlichten verschillen eveneens minimaal. Afwisseling voor een zo klein mogelijk budget. De Mii is rondom het scherpst gelijnd. Het zijn deze kleine verschillen waar je op moet letten.

Binnenin zijn de drie broeders eveneens in hoofdlijnen gelijk. Maar ook hier toch weer die kleine detailverschillen die ze net iets anders maken dan de ander. Winnaar op dit gebied is de Volkswagen. Vrolijker en mooier dan zijn broeders, die ene baan over het dashboard doelen we dan op… Want in de Volkswagen is deze in kleur gespoten, in beide concurrenten is het gewoon een ander stuk plastic. Meer verschillen kunnen wij niet ontdekken.

Kleine ruimte
Een ruimtewonder is de Mii niet, maar echt klein kan je deze rakker ook niet noemen. Voor wat je ervoor betaald mag je zeker niet klagen. Vier volwassen passen er echt wel in, mits je rekening houdt met elkaar. De kofferbak is klein, maar voor de wekelijkse boodschappen groot genoeg. Onze uitvoering is de Reference. De basisuitvoering. Voor dit geld krijg je eigenlijk alleen stuurbekrachtiging en ESP. Wij zouden aanraden toch even door te sparen voor een versie met airco en een audiosysteem. Want 10,5 mille is nu toch wel wat teveel geld als je het ons vraagt.

Rijden gaat zoals je van VAG-producten kan verwachten. Soepel en comfortabel. Ook het stuurgevoel is volgt deze Duitse weg: niet te licht, niet te zwaar en met een prima gevoel. Je kan de auto goed plaatsen en je weet wat de voorwielen doen. Op drempels en met diepe putten moet je goed uitkijken dat de voorbumper niet over de grond schaaft. Wij durven niet te kijken hoe de spoilerlip eruit ziet… Met zeer grote regelmaat hoor je weer dat vreselijke schrapende geluid. En dat terwijl je toch echt heel erg voorzichtig deed.

Prijs
Als alles eigenlijk prima op orde is, hoe kan deze auto dan zo goedkoop zijn? Materiaalgebruik en afwerking. Daar moet je het zoeken. Wij maken ons al jaren gek dat wij zachte dashboards willen, opgebouwd uit de mooiste materialen. En dat kost geld. Binnenin de Mii is het allemaal niet zo gek, al is hij in deze uitvoering wel erg kaal! De plastic interieurdelen kennen geen (grote) opsmuk. En dat is ook helemaal niet nodig. In de kofferruimte ligt niet meer dan een kleedje. Kijk uit voor je lak!

Conclusie
De Mii is zeker geen verkeerde auto, maar sla deze Reference over. Hij is wel erg kaal en wij verwachten ook niet dat dit veel goeds zal doen voor de inruilwaarde over een aantal jaar. Het is een prima auto, maar nu betaal je relatief veel geld voor weinig auto. Hij voelt niet af. Voor nog geen twee mille extra maak je er een mooie en complete auto van. Dan zie je hoe een relatief kleine investering een wereld van verschil kan maken.

Foto's: Seat
Segment A
CarrosserieHatchback

Lengte3557 mm
Breedte1641 mm
Hoogte1478 mm
Wielbasis2420 mm
Bagageruimte ( min - max )251 - 951 liter
Tankinhoud35 liter
Gewicht840 kg
BrandstofBenzine
Motor1.0 3 cilinder
Vermogen bij (pk)60 pk bij 5000 tpm
Max. koppel bij (Nm)92 Nm bij 3000 tpm
Aandrijving2WD voorwielen
Versnellingen5, handgeschakeld
0-10014,40 sec
Topsnelheid161 km/u
Verbruik gemiddeld4,10 l/100km
Verbruik test5,20 l/100km
CO2 uitstoot95 gr/km
LabelA
Bijtelling14%
MotorAandrijvingVersnellingenCarrosseriePrijs

Teksten en afbeeldingen : R.C. Koolstra
Website : J.P. Verbeek

Contact : info@rijimpressie.com