+ Goedkoop
+ Volwassen
+ Ruimte voor 4
+ Stoer uiterlijk
+ Complete uitvoering
- Bumper schuurt de grond
- Saai dashboard

Ben je op zoek naar een kleine (stads)auto, dan heb je een flinke lijst door te gaan. Verschillende van die modellen zijn dan weer sterk met elkaar verbonden. Maar wil je de goedkoopste, dan kom je uit bij de Skoda Citigo, die op zijn beurt onderdeel is van het VAG-trio Volkswagen Up!, Seat Mii en deze Skoda Citigo. Eens kijken hoe deze kleine bevalt.

De Citigo is van bovengenoemd trio de ‘budget’ keuze. De Seat Mii wordt neergezet als de sportieve broer, de Volkswagen Up! is de premium keuze. Qua styling zijn er tussen de drie broeders kleine verschillen. De bumpers zijn iets anders van vorm en de koplampen en achterlichten verschillen eveneens minimaal. Afwisseling voor een zo klein mogelijk budget. In eerste instantie was het de ‘premium’ Up die onze voorkeur genoot, maar al vrij snel is dit omgeslagen naar de Citigo. Waarom? Het front van de Citigo oogt stoerder dan die van de Up, en de achterklep is van metaal in plaats van glas bij de VW. Het zijn deze kleine verschillen waar je op moet letten.

Binnenin zijn de drie broeders eveneens in hoofdlijnen gelijk. Maar ook hier toch weer die kleine detailverschillen die ze net iets anders maken dan de ander. Winnaar op dit gebied is de Volkswagen. Vrolijker en mooier dan zijn broeders, die ene baan over het dashboard doelen we dan op… Want in de Volkswagen is deze in kleur gespoten, in beide concurrenten is het gewoon een ander stuk plastic. Meer verschillen kunnen wij niet ontdekken.

Kleine ruimte
Een ruimtewonder is de Skoda niet, maar echt klein kan je deze rakker ook niet noemen. Voor wat je ervoor betaald mag je zeker niet klagen. Vier volwassen passen er echt wel in, mits je rekening houdt met elkaar. De kofferbak is klein, maar voor de wekelijkse boodschappen groot genoeg. Onze uitvoering is de luxueuze Tour, een tijdelijk actiemodel. Standaard biedt deze uitvoering het audio-navigatiesysteem, cruise control, lichtmetalen velgen, handbediende airconditioning en privacy glass achter. Wat wil een mens nog meer? Voor iets meer dan 13 mille ben je helemaal klaar.

Rijden gaat zoals je van VAG-producten kan verwachten. Soepel en comfortabel. Ook het stuurgevoel is volgt deze Duitse weg: niet te licht, niet te zwaar en met een prima gevoel. Je kan de auto goed plaatsen en je weet wat de voorwielen doen. Op drempels en met diepe putten moet je goed uitkijken dat de voorbumper niet over de grond schaaft. Wij durven niet te kijken hoe de spoilerlip eruit ziet… Met zeer grote regelmaat hoor je weer dat vreselijke schrapende geluid. En dat terwijl je toch echt heel erg voorzichtig deed.

Prijs
Als alles eigenlijk prima op orde is, hoe kan deze auto dan zo goedkoop zijn? Materiaalgebruik en afwerking. Daar moet je het zoeken. Wij maken ons al jaren gek dat wij zachte dashboards willen, opgebouwd uit de mooiste materialen. En dat kost geld. Binnenin de Citigo is het allemaal niet zo gek. De plastic interieurdelen kennen geen opsmuk. En dat is ook helemaal niet nodig. Het zit er ook zo prima uit. Het enige dat we echt missen is een afwerking van de kofferruimte. Niet dat het daar zo mooi hoeft te zijn, maar iets om het plaatwerk tegen krassen te beschermen.

Conclusie
Er mogen dan wat kleine op- en aanmerkingen zijn, voor deze auto hoef je je zeker niet te schamen. Hij voelt erg volwassen aan, is in ons geval lekker compleet en hij ziet er stoer uit. Value for money, dat gaat zeker op voor de kleine Citigo. Volwassener dan het trio van Peugeot, Citroen en Toyota. Maar misschien wel wat serieus. Zoek je een kleine goedkope auto om van A naar B te gaan, dan ben je bij Skoda helemaal aan het juiste adres.
Foto's: Skoda
Segment A
CarrosserieHatchback

Lengte3557 mm
Breedte1641 mm
Hoogte1478 mm
Wielbasis2420 mm
Bagageruimte ( min - max )251 - 951 liter
Tankinhoud35 liter
Gewicht840 kg
BrandstofBenzine
Motor1.0 3 cilinder
Vermogen bij (pk)60 pk bij 5000 tpm
Max. koppel bij (Nm)92 Nm bij 3000 tpm
Aandrijving2WD voorwielen
Versnellingen5, handgeschakeld
0-10014,40 sec
Topsnelheid160 km/u
Verbruik gemiddeld4,10 l/100km
Verbruik test5,20 l/100km
CO2 uitstoot95 gr/km
LabelA
Bijtelling14%
MotorAandrijvingVersnellingenCarrosseriePrijs

Teksten en afbeeldingen : R.C. Koolstra
Website : J.P. Verbeek

Contact : info@rijimpressie.com