+ Leuke rijdersauto
+ Kek uiterlijk
+ 'Aston'-neus
+ Sterke actiepaketten
+ Voordelige optieprijzen
- Interieur
- Navigatiescherm
- Hard geveerd
- Krap en claustrofobisch

Je hoort veel lovende verhalen over de Ford Fiesta. Vooral dat het zo een lekker scheurbakkie is, de best rijdende auto in zijn klasse. Tja, dat kunnen ze best roepen. Wij willen dat zelf ook wel eens meemaken. Na een aantal jaar terug het circuit op te zijn geweest in een Fiesta, dat was inderdaad feest, is het nu tijd om een paar dagen met ‘normaal’ met de Ford Fiesta op stap te gaan. Met een zuinige motor ook. Passend bij deze tijd.

De Fiesta is nog altijd een feest om naar te kijken wat ons betreft. Het is een van de mooier vormgegeven compacte auto’s. Sportief en chique tegelijk. De neus is scherp en toont dankzij de grille en scherp gesneden koplampen enige gelijkenis met Aston Martins, en dat is zeker een compliment. Aan de zijkant springt de sterk oplopende lijn direct in het oog en de achterkant is dik.

Uiterlijk boven innerlijk
Binnenin gaat het helemaal de andere kant op. Je ziet duidelijk dat de jaren voor dit model zijn gaan tellen. Het dashboard moet je smaak zijn. Hij is vrij expliciet van vormgeving, de middenconsole is druk en het scherm voor de navigatie is klein en oogt ouderwets. Typisch Ford. Ford heeft nou eenmaal niet de beste dashboards. De materialen zijn oké, net als de ergonomie, maar scoren doen ze op dit punt zeker niet.

Wanneer je gaat zitten vergeet je bovengenoemde al snel. Ondanks dat de stoelen standaard stoelen zijn voelt de zit direct ‘sportief’. Het is de zithouding, de manier waarop je zit die je een actief gevoel geeft. Vreemd genoeg wel in combinatie met een wat hoge zitpositie. Goed overzicht gecombineerd met een sportief gevoel, het kan. Het stuur laat zich goed verstellen om een lekkere stuurpositie te creëren en ook de pedalen staan op een prettige afstand. Het is lekker zitten in de kleine Ford.

Claustrofobie
Voordat we gaan rijden eerst nog even wat aandacht voor de interieurruimte. Achterin is het erg krap, met mijn 1,85 kan ik niet achter mijzelf zitten en door de hoogoplopende zijramen voel je je ook nog eens aardig opgesloten. Achterin zitten doen we dan ook niet graag. De kofferruimte is zoals je mag verwachten in dit segment. Prima in orde.

Klaar om te gaan rijden. Ja! Dit is inderdaad een lekker rijwagentje. Al na de eerste meters voelt de auto vertrouwd en hij gaat lekker de bocht om. Een dijkweggetje graag! Maar, dat leuke rijgedrag moet natuurlijk wel ergens vandaan komen. Hij is wat stevig geveerd, om het voorzichtig te brengen. Wij houden daar wel van, voor een keertje, maar als dagelijks vervoersmiddel gaat dit ons net wat te ver. Het is niet een auto waar je relaxt in rijdt, je wordt constant uitgedaagd en hij vraagt continu naar lekkere bochtjes. Binnendoor wegen zijn leuk, op de snelweg is het allemaal wat minder leuk. Naar ons idee zijn er concurrenten die dit beter doen, de Fiat 500 bijvoorbeeld. Ook een heerlijk bochtenriddertje, maar dan wel een finke slag comfortabeler.

Skip!
Dan over de motor. Tja, we wisten het al: 1.0 ongeblazen met slechts 68 pk… Nee, daar wordt niemand vrolijk van. Ze hadden er beter een klein turbootje op kunnen zetten, dan lijkt het tenminste nog wat. Dit is huilen met de pet op. En als je denkt dan heel zuinig bezig te zijn, nee, ook dat niet. Het is gewoon te weinig vermogen voor teveel auto. Constante topsport op vol vermogen, dat wordt er nu gevraagd. Snel maar vergeten dit hoofdstuk, ga minimaal voor de 80pk variant. Gelukkig hebben ze ook nog hele leuke motortjes!

Conclusie
Zo zie je maar, smaken verschillen, net als de auto’s in deze klasse. In dit segment kan je geen hele grote buil vallen. De prijzen zijn vriendelijk en de restwaarde goed, bij elk merk. In dit segment koop je niet zozeer met je verstand te kopen, hier kan je nog echt je hart volgen. De Fiesta is een prima keuze. Hij ziet er fris uit, is leuk om te rijden en voor weinig geld helemaal aan te kleden. Voor ons is het alleen geen nummer 1.
Foto's: Ford
Segment B
CarrosserieHatchback

Lengte3969 mm
Breedte1722 mm
Hoogte1495 mm
Wielbasis2489 mm
Bagageruimte ( min - max )295-979 liter
Tankinhoud42 liter
Gewicht941 kg
BrandstofBenzine
Motor1.0 3 cilindermotor
Vermogen bij (pk)65 pk
Max. koppel bij (Nm)105 Nm
Aandrijving2WD voorwielen
Versnellingen5, handgeschakeld
0-10016,80 sec
Topsnelheid155 km/u
Verbruik gemiddeld4,30 l/100km
Verbruik test6,90 l/100km
CO2 uitstoot99 gr/km
LabelA
Bijtelling20%
MotorAandrijvingVersnellingenCarrosseriePrijs

1Technology Pack met navi - €395,-
2Cruise Control - €200,-
3Lichtmetalen velgen - €500,-
4Lederen bekleding - €1.450,-
Teksten en afbeeldingen : R.C. Koolstra
Website : J.P. Verbeek

Contact : info@rijimpressie.com