+ Het is een Mercedes
+ Stijlvol en modern interieur
+ Geen oude lullenbak meer
+ Comfort
- Straalt geen kracht uit
- Copy-paste S-klasse
- Prijzig

Vroeger stond Mercedes voor oerdegelijk, niet voor niks was (en is) bijna elke taxi een Mercedes. Het kostte een bom duiten, maar hij ging nooit kapot. Helaas verloor Mercedes halverwege de jaren 90 een aantal van haar waarden. Het was nog altijd een voorname auto die veel geld kostte, maar de kwaliteit viel tegen. De laatste jaren heeft de kwaliteit weer stappen gemaakt en de strakke vormgeving heeft plaatsgemaakt voor een flamboyante vormgeving. Wat biedt dit totaalpakket vandaag de dag?

Een Mercedes Benz, voor ons nog altijd een voorname auto die begerenswaardig maakt, maar ook een auto die helaas onbereikbaar is. Zelfs een uitgeklede A-klasse is voor ons ‘a bridge too far’. En dus is het altijd weer een feest als wij met een Mercedes op stap mogen. De ‘nieuwe’ C-klasse stond al een tijdje op ons lijstje dus toen wij de mogelijkheid kregen met de C op stap te gaan konden wij niet afslaan. En onze keuze, heel vreemd misschien, de basismotorisering (op het moment van testen, er verschijnt later nog een C160). Waarom? Wij zijn overtuigd dat dit meer dan voldoende is en door te kiezen voor de basismotor houd je meer geld in je zak. Typeaanduiding eraf, lekker aankleden en iedereen is jaloers.

Mercedes durft wel zeg
Wij houden van Mercedes, lichtelijk aanbidden wij zelfs die ster, maar deze C… Hij heeft niet helemaal sinds zijn introductie nog niet helemaal ons hard kunnen veroveren. Van de vorige C waren wij groot fan, de generatie daarvoor kon ons helemaal niet warm krijgen, die daarvoor daarentegen was de beste in de rij. Het gaat een beetje om en om en juist deze generatie maakt ons niet in één oogopslag verliefd. Of de tweede, of de derde, of de vierde… Wij houden van aparte vormgeving, mooie gewaagde lijnen, anders dan anders. Deze generatie C voldoet aan die kwalificaties, maar volgens ons straalt hij weinig klasse uit. Hij oogt niet oerdegelijk, geen boom van een vent, maar een iel modemannetje. Niet wat wij van een Mercedes verlangen. Maar he, het is een Mercedes! En van binnen: wauw!

Pracht en praal, klassiek en modern. Dat is volgens ons hoe je het interieur van deze generatie Benz het beste kan omschrijven. Hightech materialen en de laatste snufjes afgewisseld met een klassieke vormgeving. En in onze uitvoering behoorlijk dik aangekleed met allerhande opties. Iets wat de prijs overigens flink doet oplopen. Van binnen maakt deze auto begeerlijk, van buiten dus helaas wat minder.


Binnenin wordt je sowieso goed verwend. De stoelen zitten voortreffelijk, de zitting kan verlengd worden en je voelt je ingesloten tussen dashboard, middenarmsteun en de deur. Opgeborgen, veilig en voornaam. Hier hoort een comfortabel onderstel bij. En ja, gelukkig kiest Mercedes voor comfort. Zelfs met het sportonderstel van deze C is het comfortabel rijden. Wij hebben ook een rondje om gedaan in een C met luchtvering(!) en wij kunnen je zeggen, het wordt alleen maar beter. Wat een comfort biedt dat! Het voordeel van het sportonderstel biedt dan weer de voordelen van een sportief onderstel, het heerlijke stuurgedrag. Ach, dit sportonderstel kunnen wij wel pruimen!

Wat is er nog meer opvallend aan deze auto? Nou, de ruimte. Op de achterbank zit je ook als volwassene goed. Het mag ook wel voor dit geld zou je zeggen, maar de ervaring leert dat dit over het algemeen niet het sterkte punt van deze klasse automobielen is. Tenslotte gaat het vooral om het verwennen van de chauffeur. Wil je ruimte achterin, dan ga je maar voor een E. Toegegeven, nog altijd de betere keuze, maar de C voldoet prima. En ook in de kofferbak: prima. Niet opvallend groot, maar een mooie bak ruimte.

Basis is bovengemiddeld
En dan die motor. Wat is tegenwoordig toch de obsessie met veel vermogen en veel koppel. Jarenlang werd er over de dikkere motoren geroepen: ‘Wat heb je aan al dat vermogen in Nederland? Je mag nergens harder dan 120 km/h, als je dat al redt omdat er altijd overal file is.’ Oke, tegenwoordig mag je 130 km/h op vel plaatsen en kan je vaker doorrijden, maar heb je daar die 100pk meer voor nodig? Onzin! Wij slaan door met z’n allen. En daarom kiezen wij voor de basis. In iets meer dan 8 seconden, 8(!), naar de 100 km/h en een topsnelheid van 225 km/h. Sneller dan mijn Porsche 944 uit 1984. Hoe je het ook wendt of keert, hij is snel zat. Meer is echt niet nodig. En met een gemiddeld testverbruik van 1:15 mag je al helemaal niet klagen. Beter dan een gemiddelde 8 jaar oude diesel. De ontwikkeling op het gebied van motoren gaat hard, ontzettend hard. Dat is dan weer een groot voordeel. Op naar de C met 100 pk!

Conclusie
Misschien van buiten die de meeste begerenswaardige Mercedes – lees, meer mode dan bodybuilder – maar voor de rest: Wauw. Wat een bak. Comfort, stilte, luxe. Dit is hoe een luxe wagen moet zijn. Een BMW 3-serie rijdt leuker, maar dit rijdt beter. Alleen die prijs… En hoe lang blijft hij heel? Hoe lang blijft hij mooi? Als leaseauto zouden wij hem zo kiezen, als privéaankoop wat minder snel. Maar wat een goede bak!
Foto's: Mercedes Benz
Segment D
CarrosserieSedan

Lengte4686 mm
Breedte1810 mm
Hoogte1442 mm
Wielbasis2840 mm
Bagageruimte ( min - max )480 liter
Tankinhoud66 liter
Gewicht1295 kg
BrandstofBenzine
Motor1.6 4 in lijn
Vermogen bij (pk)156 pk bij 5300 tpm
Max. koppel bij (Nm)250 Nm bij 1250 tpm
Aandrijving2WD voorwielen
Versnellingen6, handgeschakeld
0-1008,20 sec
Topsnelheid225 km/u
Verbruik gemiddeld5,00 l/100km
Verbruik test6,80 l/100km
CO2 uitstoot116 gr/km
LabelB
Bijtelling25%
MotorAandrijvingVersnellingenCarrosseriePrijs

1Metallic lak - €944,-
2Panoramadak - €2.142,-
3Achteruitrijcamera - €484,-
4Lederen bekleding - €2.287,-
Teksten en afbeeldingen : R.C. Koolstra
Website : J.P. Verbeek

Contact : info@rijimpressie.com