+ - Design
+ - Rijdt goed
+ - Lekkere stoelen
+ - Waardevast
- - Bereikbaar, maar duur
- - Weinig snelheidsbeleving

De mooiste bereikbare auto die op dit moment te koop is, zo luidt onze mening over de CLA Shooting Brake. Want wat heeft Mercedes een goed werk geleverd wanneer het op vormgeving aankomt. Het maakt de auto daardoor wel erg smaakgevoelig, dus ongetwijfeld zijn er lezers die hier anders over denken. Wij voelden ons echter trots als een pauw met een CLA Shooting Brake onder ons achterste.

Veel zie je de CLA niet rijden, en al helemaal niet als Shooting Brake (de stationvariant). Wij denken dit wel even te kunnen verklaren. Ten eerste is er de aanschafprijs van een CLA, want hoewel bereikbaar, is de CLA zeker geen koopje. Daarbij is de CLA eigenlijk een onpraktische uitvoering van de A-klasse. En ja, waarom zou je extra betalen voor minder gebruiksgemak? Dan is het op papier ook nog eens een 4-deurs coupé, wat weer betekend dat veel bedrijven geen toestemming geven voor het leasen van deze auto. Kom je door al de hiervoor genoemde punten heen, dan is er nog het welbekende energielabel dat een belemmering kan zijn, want: een gebrek aan schone en zuinige motoren. En we sluiten af met het punt styling. Zoals gezegd is daar niet op bezuinigd. Je houdt ervan of je walgt ervan, een middenweg lijkt er niet te zijn. Opvallen wordt haast gegarandeerd. En hoeveel mensen durven daadwerkelijk op te vallen? Juist.

Geen gemakkelijke start dus voor deze Mercedes. Keerzijde van de medaille is dat je wel exclusief onderweg bent. Sterker, je ervaart het soms zelfs alsof je één of twee klassen hoger rijdt. De auto wordt dan ook vaker duurder geschat dan hij daadwerkelijk is.

Schoonheid zit van buiten én binnen
Onze testauto is uitgerust met het optionele Ambition-pakket. Met dit pakket krijg je onder andere een diffuser achter met dubbele uitlaat, een aangepaste grille, 18 inch lichtmetalen velgen en binnenin zwarte hemelbekleding. Het maakt de auto af en geeft het kracht. Niet zo patserig als een AMG-pakket, maar subtiel sportief.

Binnenin is er gekozen voor mooie materialen met een mooie afwerking. Niet het zachtste en aaibaarste materiaal dat je in autoland tegenkomt, maar het oogt goed en past perfect bij de auto. Strak en stevig. Het losse ‘iPad’ scherm voor de navigatie is tot op de dag van vandaag een discussiepunt. Of je het mooi vind of niet, duidelijk is het scherm wel. Zeker het oude lullen formaat (182 euro extra) dat wij in onze testauto hadden. Volgens de dealer wijkt het scherm alleen qua formaat af van het kleinere broertje, maar volgens ons is er toch een duidelijk verschil met het kleinere scherm in resolutie. Het beeld is helder en scherp, maar qua grootte wel iets over de top naar ons idee. En geen touchscreen! Je verwacht het, maar het is niet zo. Steeds weer die vingertjes voor niks op het scherm laten tikken… we zijn verwend. Overigens werkt de bediening met de centrale draai-druk knop prima. Ook de over de kwaliteit van de navigatie en het audiosysteem hebben wij geen klachten. Allemaal dik in orde. Het optionele panoramische schuif- kanteldak is eveneens een topper. Veel licht en lucht. En het ziet er, zeker op een witte CLA, zeer goed uit.

Coupé-ruimte
Ruimte is niet het sterkste punt van deze auto. Met een beetje inschikken passen er heus vier volwassenen in, maar verwacht geen wonderen. De instap voor de achterpassagiers is daarbij erg krap. Enige lenigheid is hier vereist! Voorin zit je prima, al houdt de hoofdruimte bij een aanwezig panoramadak niet over. Verder valt negatief op dat de passagiersstoel verder naar beneden kan dan de bestuurdersstoel. Een vreemde gewaarwording. Iets houdt het tegen. Daarbij is de zit ook net wat te hoog. De top-optie op de CLA: kunstleder. Een optie van ‘slechts’ 157 Euro. Het oogt vele malen beter dan stof en het zit net even wat chiquer. Wij zouden hier niet over twijfelen. Dit ga je bij inruil terugverdienen.

d’tje
Per modeljaar 2016 is de aanduiding voor de diesels aangepast. In plaats van de jarenlang gedragen kreet CDI staat er tegenwoordig een kleine enkele ‘d’ achterop. Een kleinigheidje die er ook eigenlijk helemaal niet toe doet. Deze auto bestel je niet met typeaanduiding, die laat je netjes achterwege.

Wij hebben gekozen voor de 180d, de kleinste diesel die leverbaar is in de CLA. Met 136 pk houdt het niet over, maar echte tekort komen doe je ook niet. Het is vooral gevoelsmatig. De auto kent namelijk weinig drama wanneer het om snelheidservaring gaat. Een punt overigens die veel mensen als kwaliteit zien, maar een jammerlijk minpunt voor ons. Dit daagt ons namelijk alleen maar uit hard te rijden. Het wordt al snel wat saai. Zuinigheid is ook al niet de sterkste troef van deze auto. De opgegeven 1:25 ga je echt niet redden, houd rekening met 1:15 bij normaal gebruik. Misschien is 1:20 nog haalbaar, maar om dat te bereiken heb je al een fluwelen voet nodig. Prima motor, maar zeker geen uitblinker.

Komt het op het rijden zelf aan, dan worden wij zeker enthousiast. De auto voelt ten alle tijden stevig en koersvast. Hij voelt zwaar, maar niet op een negatieve manier. Op de snelweg ligt hij als een blok en zodra je de snelweg verlaat voor een kronkelend binnen weggetje gaat alles soepel en zeker. Het is geen sportwagen, maar het is zeker wel genieten. Prima in balans dus.

Conclusie
De CLA Shooting Brake krijgt van ons een dikke pluim. Hij ziet er niet alleen fantastisch uit, maar rijdt ook zo. Het kost wat, maar dan krijg je ook wat. Helaas is de auto voor ons nog lange tijd niet bereikbaar, want ook tweedehands is de CLA net als zijn broertje A-klasse erg waardevast.
Foto's: Mercedes
Segment A
CarrosserieStation

Lengte4630 mm
Breedte1777 mm
Hoogte1435 mm
Wielbasis2699 mm
Bagageruimte ( min - max )495-1354 liter
Tankinhoud50 liter
Gewicht1365 kg
BrandstofDiesel
Motor2.2 4 in lijn
Vermogen bij (pk)136 pk bij 3200tpm
Max. koppel bij (Nm)300 Nm bij 1400 tpm
Aandrijving2WD voorwielen
Versnellingen6, handgeschakeld
0-10011,90 sec
Topsnelheid200 km/u
Verbruik gemiddeld3,90 l/100km
Verbruik test5,90 l/100km
CO2 uitstoot101 gr/km
LabelD
Bijtelling20%
MotorAandrijvingVersnellingenCarrosseriePrijs

1Ambition pakket - €2.495,-
2Panoramadak - €1.137,-
3Kunstlederen bekleding - €157,-
4AMG line - €3.158,-
Teksten en afbeeldingen : R.C. Koolstra
Website : J.P. Verbeek

Contact : info@rijimpressie.com