+ Explosief!
+ Uitdagend
+ Uiterlijk
- bandenvreter
- gelimiteerde editie

Een Mercedes stopt naast me, de bestuurder kijkt me aan. Het licht springt op groen en hij trapt het gaspedaal de vloer in. Hij grijnst, maar dat duurt niet lang. Zodra de banden van de 240 pk sterke Opel Astra GTC OPC Nürburgring Edition tractie hebben gevonden, stuif ik hem voorbij. De Astra GTC heeft de glimlach volkomen van zijn gezicht geveegd. Bij het volgende verkeerslicht zoekt hij een plek achter mij om zijn schaamrood te verbergen.

Het is gewoon ziekelijk, een vermogen van 240 pk op alleen de voorwielen. Trap bij het verkeerslicht het gaspedaal hard in en zowel de wielen als het stuur gaan een volkomen eigen leven leiden. Dat de voorwielen hard op zoek zijn naar tractie is duidelijk te merken. Je hebt alle concentratie nodig om met deze auto goed uit de startblokken te komen. Het enorme vermogen van 240 pk en het koppel van 320 Nm doen er alles aan het stuur uit je handen te trekken. Ben je klaar met de sprint, dan maakt angst plaats voor opluchting en blijdschap: het is gelukt en ik ben nog heel!

KRANKZINNIG
De Opel Astra GTC OPC Nürburgring Edition is een in gelimiteerde oplage van 835 stuks gebouwde Opel Astra GTC OPC, waarvan er slechts 16 naar Nederland komen. Een vreemd getal voor een gelimiteerde oplage zou je denken, maar daar is een goede reden voor. In 2005 zette coureur Manuel Reuter in een Opel Astra GTC OPC een ronderecord voor zijn klasse neer op de Nordschleife van de Nürburgring met een tijd van 8:35.94 minuten. Veel verschilt de Nürburgring-editie niet van de standaard OPC. Het vermogen is gelijk gebleven en ook aan het koppel veranderde niets. Het opvallendste aan de auto is de witte lak in combinatie met de witte meerspaaks 18 inch lichtmetalen wielen en de geblokte racestreep over de volle lengte van de auto. Verschillende carbon delen op de auto breken het wit en geven een extra sportief accent. Het klinkt allemaal heel fout, maar het ziet er geweldig uit. Het is stoer, niet ‘overdone’. Kijken we eens goed naar de rest van de auto, dan is die in grote lijnen gelijk aan de standaard GTC OPC. De bumpers zijn hetzelfde en ook de blauwe remklauwen vinden wij terug op de standaard OPC. In het interieur vinden we verschillende OPC-embleempjes en het klepje van de asbak in de middenconsole geeft het serienummer van de auto weer. Dikke leren kuipstoelen van Recaro – die wat hoog geplaatst zijn – houden je stevig op je plek en noppen op de aluminium pedalen geven je extra grip. Leuk detail zijn de verschillende plaatjes van de Nürburgring op en in de auto. Ook de hoofdsteunen van de voorstoelen zijn niet vergeten. Op het sportstuur na is het interieur gelijk aan dat van mindere GTC-versies. Het dashboard heeft een mooie vormgeving en de materiaalkeuze en afwerking zijn dik in orde. Instappen naar achteren is knap lastig, maar door de dikke stoelen is uitstappen een nog grotere lichamelijke oefening. Eenmaal op de achterbank aangekomen houdt de ruimte niet over. Het dak loopt schuin af, waardoor je er al snel met je hoofd tegenaan zit en ook de beenruimte is beperkt. Korte ritjes zijn goed uit te houden, maar vooral op langere ritten wordt het allemaal wat claustrofobisch – wat wordt versterkt door de kleine achterzijruiten en het zwarte interieur. Niet de ideale gezinsauto dus. Achter de in ongelijke delen neerklapbare achterbank gaat een behoorlijke kofferruimte schuil. De tildrempel is hoog en de opening wat klein, maar de bak is mooi hoekig van vorm en biedt 340 liter inhoud. Met neergeklapte achterbankleuningen ontstaat er een ruimte van maximaal 1070 liter.

EXPLOSIEGEVAAR
We gaan terug naar het rijden. Allereerst maar eens de zitpositie: die is uitstekend. De stoelen zitten lekker stevig en bieden veel steun aan het lichaam. Het kleine en dikke sportstuur pakt lekker beet en is in hoogte te verstellen. Starten gaat met de startknop zonder dat je de sleutel uit je broekzak hoeft te halen. Een sportieve brom en wild zwiepende meters maken duidelijk dat het beestje klaar is om uitgelaten te worden. Bij vol accelereren schreeuwt de motor het uit en fluit de turbo een aardig toontje mee. De auto kent twee standen: normaal en sport. Als je de sportknop indrukt, wordt het onderstel steviger en het gaspedaal gevoeliger voor aanrakingen. De kleinste aanraking van het gaspedaal leidt dan tot een explosieve krachtontwikkeling. Dat de voorwielen problemen hebben met al dat vermogen is niet gek, ze hebben tenslotte twee belangrijke taken te vervullen: sturen en het vermogen op de weg overbrengen. Sturen gaat lekker direct en de auto heeft veel grip. Het kleine stuurtje geeft je voldoende feedback over de grip, het wegdek en de stuurhoek van de wielen. Het vermogen overbrengen gaat de wielen minder goed af. Ga in bochten vol op het gas en de auto glijdt over zijn voorwielen weg, lift het gas en je voelt de achterkant lichter worden. Gelukkig is het ESP er om erger te voorkomen. In het ESP is overigens ook een verandering merkbaar wanneer de auto in de sportstand staat, het systeem laat dan iets meer toe.

POWERRR
Schakelen gebeurt met een voor de Nürburgring Edition aangepaste handgeschakelde zesversnellingsbak. De pook beweegt soepel en trefzeker door de versnellingen. In elke versnelling en bij bijna elk toerental is er meer dan genoeg vermogen voorhanden. In de zesde versnelling van 80 naar 120 km/h versnellen is geen enkel probleem, sterker nog, je laat de meerderheid van de mensen die wel terugschakelen ver achter je. Netjes 120 in zijn zes resulteert in 3000 tpm. Bandenlawaai en windgeruis blijven goed op de achtergrond en ook op nog hogere snelheden blijft het rustig in de auto. Al dat vermogen is natuurlijk leuk om zo af en toe aan te spreken, maar ook erg gevaarlijk voor je rijbewijs. De rust in het interieur en het gemak waarmee de GTC naar hoogst illegale snelheden accelereert doen vrezen dat je het roze papiertje mag inleveren. Vooral in de sportstand is het opletten geblazen. Een keer niezen en je zit al op de 160 km/h. Het gemak waarmee de auto op hoge snelheid versnelt is bijna niet voor te stellen. Gelukkig kun je ook rustig rijden met deze auto, als je jezelf kunt inhouden tenminste. De auto is voorzien van een zeer effectieve manier van rijbewijsbescherming: cruise control. En in de display van het optionele navigatiesysteem (795 euro inclusief parkeersensoren) wordt de RDS informatie over de bekende flitsers gelukkig duidelijk weergegeven. Het is een erg leuke auto waarvan er nog maar een paar te koop zijn. Bedenk voor je een dergelijk auto aanschaft eerst goed of je het vermogen hebt jezelf te beheersen. Bovendien maken de reacties in het stuurwiel de auto niet voor iedereen geschikt. Wil je opvallen en er in de file vooral niet tussen gelaten worden, dan heb je aan deze auto een hele goede.

Foto's: Robin Koolstra
Segment C
CarrosserieHatchback

Lengte4290 mm
Breedte1753 mm
Hoogte1405 mm
Wielbasis2614 mm
Bagageruimte ( min - max )340-1070 liter
Tankinhoud60 liter
Gewicht1342 kg
BrandstofBenzine
Motor1998
Vermogen bij (pk)240 bij 5600 tpm
Max. koppel bij (Nm)320 bij 2400 tpm
Aandrijving2WD voorwielen
Versnellingen6, handgeschakeld
0-1006,40 sec
Topsnelheid244 km/u
Verbruik gemiddeld9,20 l/100km
Verbruik test8,20 l/100km
CO2 uitstoot210 gr/km
LabelF
Bijtelling25%
MotorAandrijvingVersnellingenCarrosseriePrijs

1Navigatie en xenon - €750,-
Teksten en afbeeldingen : R.C. Koolstra
Website : J.P. Verbeek

Contact : info@rijimpressie.com