+ Vrolijk en stoer
+ Aantrekkelijke vanaf prijs
+ Rijdt prima
+ Zuinig
+ Lichtgewicht
- Objectief gezien prijzig
- Customizen is een must

Auto´s liefhebben is een dure hobby, maar gelukkig zijn er ook genoeg leuke auto´s voor relatief weinig geld. De Suzuki Vitara kunnen we nu ook aan dit lijstje toevoegen. Met een vanaf prijs van twintig mille heb je een leuke opvallende auto te pakken. De SUV voor de kleine beurs.

Twintig mille voor een auto is natuurlijk niet weinig, maar op het eerste gezicht verwacht je dat hij duurder is. De Vitara lijkt een klasse hoger in de voedselketen te staan dan bijvoorbeeld de Renault Captur. Maar vergeet niet dat dit wel het soort auto is waar je hem mee moet vergelijken. Wij bekijken het net iets anders, wij maken graag de vergelijk met de Fiat 500. De 500 is ook een leuke auto voor een vriendelijke prijs, alleen moet je prijstechnisch niet gaan vergelijken met zijn ‘echte’ concurrenten als bijvoorbeeld de Peugeot 107 en Citroen C1. Dan is de auto opeens behoorlijk aan de prijs. Het opvallende en speciale van de 500 zit wat ons betreft ook in de Vitara. Helemaal kaal is de auto al leuk, maar na een potje customizen kan hij heel erg leuk worden. Een kek kleurtje, het dak in een contrasterende kleur en mooie velgen eronder. Je kan veel kanten op met de Vitara.

Tweestrijd
Zoals gezegd is de Vitara, zeker wanneer deze leuk uitgevoerd is, een leuk wagentje. Van buiten en van binnen. Maar verwacht niet teveel van materiaalkeuze en afwerking. Het ziek er prima uit allemaal, maar het is geen topniveau. Hier moet je tegen kunnen. Aan de stoelen en de achterbank merk je ook direct dat dit geen topklasse speler is. Je zit op de bok en de stoelen en achterbank voelen vormloos aan. De ruimte is in orde, maar ook hier worden geen nieuwe maatstaven neergezet. Net als het exterieur kan je ook het interieur opvrolijken met vrolijke kleuraccenten en leuke opties.

De Vitara weet op nog meer punten op te vallen. Het gewicht bijvoorbeeld is met een leeggewicht van 1050 kg laag te noemen. Dit heeft niet alleen positieve gevolgen voor de wegenbelasting, maar ook voor het brandstofverbruik en het rijgedrag. De Suzuki voelt verrassend licht aan. Vering en demping zijn stevig, maar niet oncomfortabel. Op binnenwegen is het een leuk en speels karretje, maar op de snelweg zit je veel corrigeren met het stuur.

Optioneel kan je, zoals het een ‘echte’ Vitara betaamt, kiezen voor vierwielaandrijving. Ook hier staan zijn lage gewicht in combinatie met een hoge bodemvrijheid garant voor het betere offroaden. Helemaal in lijn met zijn voorganger, die toch meer terreinwagen dan personenauto was.

Ouderwets is zo slecht nog niet
Onder de kap ligt een ‘ouderwetse’ turboloze 1.6 benzinemotor met 120 pk. Standaard is deze gekoppeld aan een handgeschakelde vijfversnellingsbak. Deze combinatie voelt ondanks het gebrek aan een turbo vlot aan en een verbruik van 1:16 is eenvoudig te halen. Jammer is het ontbreken van een zesde versnelling. Zeker op de snelweg wil je graag van nog een extra verzetje gebruik kunnen maken. Nu is de auto te rumoerig en het verbruik onnodig hoog op buitenwegen. Je zou zeggen dat een extra verzet de CO2 nog verder drukt en de meerkosten van een extra versnelling op deze manier komen te vervallen. Minder uitstoot in Nederland betekend tenslotte minder BPM ‘boete’. Maar helaas, het is niet anders.

Conclusie
Wij houden wel van apart, anders dan anders. En dat is deze Vitara. Het is een leuke, stoere en vrolijke metgezel die concurreert met onder andere de Renault Captur en Dacia Sandero. Hij is niet de beste in alles, maar hij weet je wel te raken. Dit is een auto die je op het gevoel koopt, standaard inclusief de Suzuki-betrouwbaarheid. Het grote nadeel is dat hij goedkoop lijkt, maar stiekem toch wel aan de prijzige kant is.
Foto's: Suzuki
Segment A
CarrosserieSUV

Lengte4175 mm
Breedte1775 mm
Hoogte1610 mm
Wielbasis2300 mm
Bagageruimte ( min - max )375-710 liter
Tankinhoud66 liter
Gewicht1050 kg
BrandstofBenzine
Motor1.6 4 in lijn
Vermogen bij (pk)120 pk bij 6000 tpm
Max. koppel bij (Nm)156 Nm bij 4400 tpm
Aandrijving2WD voorwielen
Versnellingen5, handgeschakeld
0-10011,50 sec
Topsnelheid180 km/u
Verbruik gemiddeld5,50 l/100km
Verbruik test6,30 l/100km
CO2 uitstoot123 gr/km
LabelC
Bijtelling25%
MotorAandrijvingVersnellingenCarrosseriePrijs

1Metallic lak - €599,-
2Navigatie - €299,-
3Comfortpakket - €599,-
4Speaker upgrade - €173,-
Teksten en afbeeldingen : R.C. Koolstra
Website : J.P. Verbeek

Contact : info@rijimpressie.com