+ weggedrag zeer vermakelijk
+ achterwielaandrijving
+ atmosferische motor
+ moderne opties
- krap van binnen
- nog altijd niet goedkoop
- niet erg zuinig

Het zonnetje lacht, de lucht is blauw, Mazda MX5 kom maar gauw! Het is weer lente en dus tijd voor een cabrio. En wat beter dan de nieuwe Mazda MX5? Een roadster pur sang die ook nog eens betaalbaar is. Het sportautootje voor iedereen, dus ook voor ons.

Het is een cult auto, de MX5. Al decennia lang is deze compacte roadster een regelrechte hit. De sportwagen die Jan en alleman kan kopen. Ze zijn robuust, dus ook met een 15 jaar oud exemplaar -die slechts een paar duizend euro doen- kan je over het algemeen jaren door. Ook het onderhoud, de motorrijtuigenbelasting en het brandstofverbruik gaan je niet snel financieel uitkleden. Alles aan deze roadster is vriendelijk. En als kers op de taart is elk model een genot om in te rijden en kan je altijd genieten van frisse buitenlucht. Wat wil een autofiel nog meer?

Lichter en korter
Afgelopen week mochten wij sturen in alweer de vierde generatie MX5. Mazda legt de nadruk vooral op het afgenomen gewicht en lengte. Terug naar het pure van de eerste serie MX5 zegt Mazda. Want hoewel altijd compact en licht van gewicht, werd de MX5 elke generatie weer groter en zwaarder. En laat een echt goede roadster nu juist zo klein en licht mogelijk moeten zijn. Dat rijdt immers het lekkerst. En het is de Japanners gelukt. De MX5 verloor een passagier aan gewicht en werd 8 centimeter korter. Die gewichtsafname, die merk je direct, de 8 centimeter helaas ook. Voor de grote Hollander werd het er binnenin helaas niet beter op…

Zoals gezegd heeft de MX5 flink wat gewicht verloren. Wij reden het topmodel, de SkyActiv-G 160 GT-M. Deze flink met opties behangen MX5 legt ‘slechts’ 990 kilogram in de schaal, 65 kilo lichter dan het voorgaande model. En je hebt dan niks te klagen! De GT-M biedt standaard climate control, navigatie, parkeersensoren achter en LED-verlichting. Bovendien is het multimediasysteem tegenwoordig ‘premium’ te bedienen met een iDrive-achtig systeem. Werkt toch goed hoor. Je mist echt niks in deze uitvoering.

Geen turbo? Geen turbo!
Onder de motorkap huist tweeliter atmosferische motor. Geen turbo dus, maar wel met Skyactive technology. Technologie waarbij onder andere door een extra hoge compressieverhouding de motor sterk en zuinig tegelijk moet zijn. En dat werkt… iets minder goed. De 160 pk en 200 Nm sterke motor levert de MX5 een topsnelheid van 214 km/h en een 0-100 tijd van 7,3 seconden. Genoeg om dikke pret te hebben, en daar klagen wij ook zeker niet om, maar een opgegeven verbruik van 1:15 is niet heel weinig. Waarschijnlijk zit je in de praktijk dichter bij de 1:13/14 en dat is niet meer van deze tijd. Zeker voor een dergelijk kleine en lichte auto. Met een Opel Astra kom je tegenwoordig al bijna twintig kilometer ver op een liter benzine. Wij hadden eerder een praktijkverbruik van 1:16 verwacht bij dit gewicht en deze lengte, stiekem zelfs nog ietsje beter. Dat kan en moet beter Mazda!

Rijden doet de MX5 dan wel weer heel erg goed. Fantastisch zelfs. Dit is genieten. Bij dit soort auto’s klaag je niet om een gebrek aan comfort, een stevig en stuiterend onderstel. In een roadster wil je voelen wat de auto doet. En dat doet de MX5. De zit is diep, je voelt de weg onder je en de voorwielen controleer je nauwkeurig met het stuurwiel. Je voelt je verbonden met de auto. Je voelt hoe licht de auto is en de besturing en het schakelen gaan kort en krachtig. En ook achterwielaandrijving is aanwezig. Heerlijk!

Conclusie
Rijden doet ook deze generatie MX5 weer als de beste. Je hebt echt het gevoel met een klein sportautootje onderweg te zijn. Het dak is in een mum van tijd open en dan is het al helemaal genieten geblazen. Een heerlijk scheurijzer met een lekkere motor. Maar, hij is niet perfect. Het verbruik, dat hadden wij beter verwacht. Als je al aan rijden toekomt… De auto is krap, erg krap. De gemiddelde Nederlander gaat geen ruimte over hebben en onze langere medelanders gaan zelfs helemaal niet passen. En toch, ondanks de nadelen zijn wij fan.
Foto's: Mazda
Segment A
CarrosserieCabriolet

Lengte3915 mm
Breedte1735 mm
Hoogte1230 mm
Wielbasis1495 mm
Bagageruimte ( min - max )130 liter
Tankinhoud50 liter
Gewicht990 kg
BrandstofBenzine
Motor2.0 vier in lijn
Vermogen bij (pk)160 pk bij 6000 tpm
Max. koppel bij (Nm)200 Nm bij 4600 tpm
Aandrijving2WD voorwielen
Versnellingen6, handgeschakeld
0-1007,30 sec
Topsnelheid214 km/u
Verbruik gemiddeld6,60 l/100km
Verbruik test7,20 l/100km
CO2 uitstoot154 gr/km
LabelG
Bijtelling25%
MotorAandrijvingVersnellingenCarrosseriePrijs

Teksten en afbeeldingen : R.C. Koolstra
Website : J.P. Verbeek

Contact : info@rijimpressie.com