+ snel
+ weggedrag
+ stil
+ comfort
+ mooie auto
- duur voor een Volkswagen
- brandstofverbruik

Toen het kabinet begin 2008 de 14 procents bijtelling introduceerde werd de hybride auto opeens enorm populair. Iedereen wilde minder gaan betalen voor de auto van de zaak. Al snel volgde ook de consument die – de 14% bijtellingsauto’s – kon rijden zonder enige wegenbelasting te hoeven betalen. Dat scheelt l snel enkele honderden euro’s per jaar. Maar, aan het begin kon je slechts kiezen uit twee hybride. De vernuftige Toyota Prius en rijdersauto Honda Civic Hybrid. Na het overweldigende succes van deze twee modellen gingen ook andere merken hard an de slag met het ontwikkelen van hybride-uitvoeringen. Hierdoor kan je tegenwoordig kiezen uit ruim 20 verschillende modellen. Vier daarvan zijn SUV’s. Wij trokken met de Volkswagen Touareg Hybrid naar het Duitse Wolfsburg, de thuisplaats van Volkswagen. Een uitgebreide rit om te kijken wat deze SUV nu echt waard is.

Een dagje Duitsland, daar maak je ons altijd blij mee. Een auto met een dikke motor onder de kap en het pedaal flink naar het schutbord trappen op de open en onbegrensde stukken Autobahn. Geen oom agent met een lasergun in zijn ene, en een bonnenboekje in zijn andere hand. Onbezorgd hard rijden. En hard rijden, dat is geen probleem voor deze Touareg Hybrid. Hij mag dan de afmetingen en het gewicht van een gemiddeld landhuis hebben, dit ding gaat als de brandweer. Onder de kap de drieliter V6 TSI die we kennen uit de Audi S4 – jawel, die high performance sportsedan speciaal ontwikkeld voor de Duitse Autobahn en het circuit... 333 Paardenkrachten, drie keer zoveel dan een gemiddelde auto. En als slagroom op het toetje: de hybride aandrijflijn voegt hier nog eens 47 extra pk aan toe. In totaal driehonderd-tachtig pk. Meer dan een Porsche 911 Carrera! Topsnelheid? Volgens het boekje 240 km/h. Dat gaan we uitproberen.

Hybride
Bij hybride denk je aan milieuvriendelijk. Een ‘groene’ auto. Bij een SUV denk je juist aan het compleet tegenovergestelde. Hij is groot, heeft de luchtweerstand van een een bunker en een zwaar kolkende brandstoftank. Laat staan een SUV die prestaties levert waar menig sportwagen een flinke kluif aan heeft. Een dubbel gevoel dus bij deze hybride SUV. Maar goed, misschien moeten we het van de andere kant bekijken. Er zijn genoeg mensen die nog altijd graag een flinke auto met een vette motor willen. Een auto waar je comfortabel in kan cruisen en waarin je voldoende vermogen tot je beschikking hebt... mocht dat ooit een keer nodig zijn. Een hybride weet dan ook hier de pijn wat te verzachten. Het verbruik daalt van astronomisch hoog, naar... uh, hoog. Dus ja, ook een hybridesysteem gekoppeld aan een dergelijk voertuig helpt. Het houdt het rijden leuk, en bep[erkt de schade.

Helemaal alleen staat deze hybride SUV zoals in het begin gesteld niet. Ook zijn – technische – tweelingbroer Porsche Cayenne en zijn concurrenten BMW X6 en Lexus RX zijn als hybride verkrijgbaar. Volkswagen en Porsche gebruiken hetzelfde parallel-hybridesysteem waarbij de elektromotor níet vastzit aan de verbrandingsmotor. Tussen beide motoren bevindt zich een koppeling. Dit heeft als voordeel dat er op drie verschillende manieren gereden kan worden: op alleen de benzinemotor, op de bezinemotor met assistentie van de elektromotor en alleen op de elektromotor. De Volkswagen kan dit trucje – rijden op slechts de elektromotor - tot een snelheid van 165 km/h! Een vreemde ervaring. Je cruist lekker over de Duitse Autobahn en opeens valt de toerenteller in rust: 0 toeren. De benzinemotor is zojuist uitgeschakeld! En toch raas je al het verkeer voorbij. Alleen op de elektromotor! Vreemd, maar geweldig.

Maar, zoals je zult begrijpen, haal je veruit de meeste winst in het stadsverkeer. Het constante remmen en gasgeven, daar is het hybride systeem voor gemaakt. Tijdens het remmen en uitrollen laadt de accu op, bij het optrekken en bij constante snelheden zorgt de accu voor het (extra) vermogen. En ja, bij het accelereren heb je nóg meer profijt: de extra pk’s van de elektromotor maken dat de acceleratie nog net wat sneller gaat.

Als de brandweer
Racen over de Autobahn is niet zuinig, ook met een hybride niet. Maar als wij onderweg zijn met een dergelijke snelheid, dan boeit het brandstofverbruik ons weinig. Hard rijden, daar gaat het om. En die opgegeven 380pk maakt ons toch wel erreg nieuwsschierig. Haalt hij echt de 240 km/h?

Nou... Op een open stuk gooien we het gas er vol op. Benzine- en elketromotor werken perfect samen om deze kolos te versnellen. En dit gaat soepel. Binnen no-time passeren we de 200 km/h, het lijkt hem helemaal niks te doen. 220? Eitje! Maar dan, als donderslag bij heldere hemel, lijkt het voorbij. Het gaat heel plotseling zo snel niet meer. De luchtweerstand krijgt duidelijk vat op de auto, net als de 19 inch grofgeprofileerde winterbanden én drie volwassen mannen inclusief hun weekendbagage. De teller kruipt moeizaam verder. Tweehondeddertig... tweehonded-vijfendertig... nee, hij stopt nu echt. Verder dan 235 km/h komen we niet. Wij hebben het nog twee keer geprobeerd, maar het houdt hier echt op. Jammer, maar het blijft ongeloofelijk. De rust, de eenvoud en het comfort waarmee deze auto hard gaat. Bijna onvoorstelbaar. We zetten de reis op een licht getemperde snelheid – tussen de 180 en 200 km/h – voort. Op deze manier kunnen de passagiers rustig op hun iPad verder werken en is de rust in de auto subliem. Van de hoge snelheid hebben ze niets door – zo nu en dan kijken ze verbaassd naar de teller, meer niet. Windgeruis blijft op de achtergrond en ook de motor hoor je nauwelijks. Wat een top-auto. Wat een overtreffing van mijn verwachtingen.

Topper, maar...
Rijden, dat doet deze mastodont als de beste. Probleemloos comfortabel cruisen. De ruimte is riant, zowel voor- als achterin. De stoelen zijn groot en comfortabel. Voor- of achterin, in deze auto houd je het makkelijk uren uit. De uitrusting is naar zijn prijs: hoog. Alles zit er op en er aan. Inclusief een fantastisch audiosyteem. Maar er zijn ook nadelen. De achttraps-automaat is zeer onrustig en schakelt bij de minste beweging van je voet één of meerdere trappen terug. Vreselijk frustrerend en een flinke smet op het geheel. En dan zijn prijs. Honder-duizend euro moet deze auto in Highline uitvoering kosten – dit demomodel heeft voor nog eens 15 mille aan snufjes erop zitten... En de gebruikskosten? Auw! Wegenbelasting – hij is duh) niet zuinig genoeg voor vrijstelling – en verzekering zijn flinke potten met geld. En dan het brandstofverbruik. Met een beetje geluk haal je vast de 1:10 in het Nederlandse verkeer. Maar op onze toer graaide de motor elke 6 kilometer een liter Euro 98 weg. En voor dat geld, sorry Volkswagen, ga ik toch liever voor zustermodel Porsche Cayenne Hybrid. Dezelfde techniek, maar een veel mooier typeplaatje.

Foto's: Volkswagen
Segment L
CarrosserieSUV

Lengte4795 mm
Breedte1940 mm
Hoogte1709 mm
Wielbasis2893 mm
Bagageruimte ( min - max )493-1555 liter
Tankinhoud85 liter
Gewicht2215 kg
BrandstofBenzine
Motor3.0 V6 met hybride
Vermogen bij (pk)380
Max. koppel bij (Nm)580
Aandrijving2WD voorwielen
Versnellingen8, halfautomatisch
0-1006,50 sec
Topsnelheid240 km/u
Verbruik gemiddeld8,20 l/100km
Verbruik test16,67 l/100km
CO2 uitstoot193 gr/km
LabelC
Bijtelling25%
MotorAandrijvingVersnellingenCarrosseriePrijs
V6 TDI BlueMotion4WD variabel8, halfautomatischSUV€68.375,- (1,2,3,4)
V6 benzine BlueMotion4WD variabel8, halfautomatischSUV€72.176,- (1,2,3,4)
V6 benzine4WD variabel8, halfautomatischSUV€81.861,- (1,2,3,4)

1Metalic lak - €1.230,-
2Nappa Lederen Interieur - €5.095,-
3R-Line exterieur - €2.560,-
4R-Line interieur - €4.045,-
Teksten en afbeeldingen : R.C. Koolstra
Website : J.P. Verbeek

Contact : info@rijimpressie.com