+ uitstraling
+ rijgedrag
+ algemeen comfort top
- duur
- motor te geknepen
- stoelen erg smal
- navigatie ondermaats

Kan dit wel? Is het niet te weinig? Is dit nog wel ‘Freude am fahren’? Kortom: Is dit een echte BMW? We hebben een jaar om het uit te zoeken. Welkom bij onze duurtest BMW 114i Executive.

Diverse vragen schoten ons door het hoofd bij het tekenen van de koopovereenkomst. Wij willen een BMW, een leuk uiterlijk en een goede uitrusting. Helaas kan dat financieel alleen in combinatie met de basismotor. Ja, we hebben een proefrit gemaakt, twee zelfs. En de 114i beviel hierin prima. Vermogen over heb je bijna nooit, maar hij is vlot zat voor dagelijks gebruik. Het gaat dus vooral om het gevoel op lange termijn. Ga je extra vermogen missen, of niet? Daarbij gaat het met €32.425 om flink wat geld. Daar kan je ook een hoop ander moois voor kopen.

Wat krijgen we voor dit geld?
Zoals je al in de inleiding hebt gelezen hebben wij de gok gewaard. Na het achterlaten van dik 32 mille rijden we weg in een parelmoer-witte driedeurs BMW 1 serie met 102 pk op de achterwielen. De luxe wordt verzorgd door het executive-pakket met als verdere opties de sportstoelen, het Hifi-actief luidsprekersysteem, het schuif-kanteldak en 17 inch lichtmetalen velgen. Tegen een meerprijs van €0,- hebben wij er tevens voor gekozen de typeaanduiding weg te laten. Hij ziet er lekker dik uit en mensen mogen dus best denken dat wij ons mannetje wel kunnen staan!

Afzet is omzet
Waarom heeft BMW uberhaupt gekozen voor een ‘schamele’ 114i? De introductie van de eerste 1 was al een trap tegen de schenen van de ‘echte’ BMW adept, laat staan ook nog eens eentje die je bij wijze van spreken moet aanduwen. Nu kan iedereen een BMW rijden. Wat doet het met de exclusiviteit en de uitstraling van BMW? Nou, dat kunnen wij wel even aan u uitleggen.

De 114i is maar liefst €2.000,- goedkoper dat de eerdere basismotor, de 116i. Een flinke smak geld. Zo kan de prijs onder de psychologische grens van 25 mille blijven. En dat je daar dan met een aantal opties heel snel, heel ver overeen gaat… dat is iets waar de meeste dan nog wel de laatste centen extra voor kunnen vinden. Hij is goedkoper dus. En vergeet niet dat de 116i royaal bemeten is. 136 PK klinkt misschien niet als veel, maar als je gas geeft kom je zeker niets te kort. Ruimte voor een motorisering eronder dus. Maar omdat ze toch liever de 116i aan je verkopen dan de 114i, daar ligt namelijk exact dezelfde motor en exact dezelfde aandrijflijn in wat dus eigenlijk weer betekend dat daar twee mille extra marge ligt, maken ze het vermogensgat gewoon heel groot. Je kan wel een 114 rijden, maar je wilt het eigenlijk niet. Het is een showroom lokkertje.

Hoe rijdt het?
Rijden doet ook deze kleine, geknepen, rakker als een echte BMW. Hij gaat heerlijk de bocht door en is lekker comfortabel. Ho ho! Comfortabel? Een BMW? Jazeker. BMW beheerst de kunst van onderstel techniek als de beste. Veel merken beweren sportief te zijn door een kneiterhard onderstel onder de auto te schroeven *kuch* Audi S-line *kuch*, maar dat is nergens voor nodig. Het gaat om de juiste verhouding tussen vering en demping. En dat beheerst BMW als geen ander. Ook in het kleinste model. Rijden: een dikke pluim.

Dan het vermogen… Nou! Dat valt ook in de praktijk reuze mee! Sterker nog, hij voelt best vlot aan! Hij is niet snel, maar zeker vlot genoeg. BMW laat je snelheid nog echt beleven. Niet alles wordt weggefilterd. En dat maakt het verschil. Van nul naar honderd duurt iets meer dan 11 seconden en de topsnelheid bedraagt 195 km/h. Niets om je voor te schamen, maar die topsnelheid, die ga je niet halen hoor. Geen weg in de wereld lijkt lang, vlak, recht en beschut genoeg om de topsnelheid te behalen. Wij komen niet verder dan 190, op de klok. Misschien/Hopelijk een kwestie van loskomen.

Maar je zit toch binnen
Naar de belangrijkste plek dan, de cockpit. De zitpositie is zoals wij die van BMW gewend zijn: bijna perfect. De stoel en het stuurwiel zijn in alle standen te verstellen. Het enige smetje is het koppelingspedaal dat volgens BMW traditie erg ver weg zit. Het dashboard is mooi van vorm en de materialen die gebruikt zijn ogen en voelen over het algemeen goed. Een prettige werkplek. Alleen wederom een smetje: het dashboardkastje. Deze is niet alleen erg klein, maar hij voelt ook alsof je deze zo kapot trekt. Starten doe je keyless met de sleutel in je zak, en dan gebeurt er iets. Dit kan niet BMW! De pook begint te vibreren! Hij trilt als een dolle. Een kenmerk van downsizing, maar he, BMW, dat kunnen jullie toch wel oplossen?!

Voor ruimte koop je een 1-serie niet, maar slecht is dit ook zeker niet. Met 4 man kan je er best oké in zitten. Bovendien hebben de achterpassagiers hun eigen uitstroomopening voor de climate control. Voor de bagageruimte geldt hetzelfde als voor de achterbank. Niet de ruimste in de klasse, maar wel ruim voldoende. Wil je meer, dan gooi je maar een skibox op het dak.

Conclusie
De eerste indruk van de BMW 114i is dus aardig positief. Hoe wij de auto de komende tijd gaan ervaren, dat lees je hieronder middels updates.
Foto's: R.C. Koolstra
Segment C
CarrosserieHatchback

Lengte4324 mm
Breedte1765 mm
Hoogte1421 mm
Wielbasis2690 mm
Bagageruimte ( min - max )360-1200 liter
Tankinhoud52 liter
Gewicht1260 kg
BrandstofBenzine
Motor1.6 twinturbo
Vermogen bij (pk)102 pk bij 4000 tpm
Max. koppel bij (Nm)180 Nm bij 1100 tpm
Aandrijving2WD achterwielen
Versnellingen6, handgeschakeld
0-10011,20 sec
Topsnelheid195 km/u
Verbruik gemiddeld5,30 l/100km
Verbruik test7,20 l/100km
CO2 uitstoot124 gr/km
LabelB
Bijtelling20%
MotorAandrijvingVersnellingenCarrosseriePrijs

1Executive - €2.095,-
25 deurs - €1.000,-
3schuif-kanteldak - €854,-
4sportstoelen - €523,-
Teksten en afbeeldingen : R.C. Koolstra
Website : J.P. Verbeek

Contact : info@rijimpressie.com