Sinds een aantal jaren zijn de liefhebbers van racegames in twee kampen verdeeld. De één zweert bij Gran Turismo, de ander zijn hart ligt bij Forza Motorsport. Na een visueel prachtige, maar wat emotieloze Gran Turismo 5, is het tijd voor een nieuw deel van Forza Motorsport. Deel 4.

Om een goed oordeel over de game te kunnen vellen is het belangrijk te weten wat er belangrijk is in een racegame. En voldoet de game aan deze eisen? Is het een spel voor de liefhebber, of is het een arcaderacer voor je jonge broertje die niet te moeilijk een paar rondjes wil rijden? Laten we de eisen eens punt voor punt behandelen.

The looks
Omringt door de beste High-definition apparatuur willen wij de mooiste beelden zien. Auto’s en circuits moeten de ogen strelen. Fotorealistische zoals dat zo mooi heet. Elk detail op een auto moet kloppen. De auto van je buurman ziet er zó uit, niet anders. Het circuit moet op de meter nauwkeurig zijn. Het reclamebord dat je op televisie ziet, staat ook hier op die exacte locatie langs het circuit. Ook de bomen en de wolkenkrabbers op de achtergrond. Zelfs de curbstones zien er ‘gebruikt’ uit. Het ziet er gelikt uit. Het gras bestaat uit afzonderlijke grassprieten, niet één groen vlak. Wanneer je wielen bij hard remmen blokkeren wil je de zwarte rubber strepen op het asfalt zien. Alleen al dit bepaald voor 60% het realisme van het spel. Dit is ook het punt waar deel 4 punten weet te scoren. De omgevingen zijn stukken mooier en de auto’s net ietsje strakker.

Wil je echt kwijlen bij auto’s? Neem dan een kijkje in ‘Autovista’. Autovista is een nieuwe functie waarin je een aantal geselecteerde auto’s tot in detail kan bekijken. Loop om de auto heen, open de motorkap en stap in. Achterin zitten? Ook dat kan. Is het een cabrio? Kijk hoe het dak zich opent en sluit. En bij die heerlijke SLR: draai de contactsleutel om en luister naar die heerlijke spitfire-sound. Een welkome, prachtige aanvulling voor het spel.

The Feeling
Na het uiterlijk is het rijgedrag het belangrijkste onderdeel om je wel of niet in de game te trekken. Of het heel erg arcade of juist simulatie is, dat maakt niet uit. Het gaat om het karakter en de samenhang met de rest van de game. Forza vraagt – net als Gran Turismo – om simulatie. Je moet het gevoel hebben zelf achter het stuur te zitten. En Forza doet dit goed. Waar Gran Turismo teveel is doorgeschoten naar simulatie vindt Forza een betere balans. Het is simulatie met een ‘tik’. De auto is net wat beter onder controle te houden en er is meer ruimte voor plezier. Je drift gemakkelijker en het snelheidsgevoel is perfect. Stap in een andere auto en je merkt een duidelijk verschil. Elke auto heeft zijn eigen karakter. Groot en log - Mercedes CL -, of juist wendbaar en lichtvoetig - Ferrari F458 Italia. Onderstuurd – Ford Focus ST -, of heel erg overstuurd – Mercedes C63 AMG.

Of het allemaal even realistisch is, dat is de vraag. Een Aston Martin DBS rijdt in het echt magnifiek. In het spel is het op sommige circuits een oncontroleerbare stuiterbak. De Nissan GTR plakt in het echte leven aan de weg, in het spel voelt hij zwaar, log en onderstuurd aan. Maar ach, waar zeuren we om? Dan kies je toch gewoon een andere auto?

Cars
Genoeg keuze. Al ken je 90% waarschijnlijk al uit deel 3… En oja, Porsche ontbreekt! Dat zou iets te maken hebben met een licentie van EA-games. Die gasten schijnen de rechten te bezitten om Porsche’s in spellen te gebruiken. Wat? Hoe? Waarom? Hoe haal je het als autofabrikant in je hoofd dat soort rechten te verkopen. Naja, jammer dan, dan maar geen opgevoerde kevers.

En, bijna vergeten: er is wel een kans om meer auto’s te krijgen. Het enige dat je hoeft te doen is een seasonpass van 35(!) euro te kopen en de kan de eerstvolgende 7 carpacks gratis downloaden. Ik ben zo stom geweest om het te doen. Die carpacks… daar loop ik niet warm voor. Er zitten hooguit één of twee echt leuke auto’s in, met de rest zal je waarschijnlijk nooit racen. Tip: bespaar geld en koop alleen de auto’s die je echt wilt los.

Dus… hmmm… cars. FAILED!

Circuits
Ja, zelfde verhaal als hierboven eigenlijk. Je krijgt zowaar twee nieuwe circuits… Wauwie. Gelukkig is één daarvan de magistrale Top Gear Testtrack. Maar eerlijk gezegd ben je daar ook vrij snel op uitgekeken. Echte races worden hier ook niet op verreden. Heel jammer! En extra circuitpacks, dat kan je – voorlopig in ieder geval – wel vergeten. FAIL!

Vermaak
Is Forza 4 vermakelijk? Mwoh. Sorry, ik blijf streng. Ja, het spel speelt fantastische. Ja, het spel ziet er goed uit. Ja, je hebt mooie auto’s. Ja, het geluid van sommige auto’s is om kippenvel van te krijgen. Ja, ja, ja. Maar eigenlijk is het een opgepoetst deel 3. En die heb ik al grijs gespeeld. Het is niet vernieuwend genoeg. Ik mis nieuwe circuits, ik mis nieuwe auto’s. Ja, het is een verslavend spel. Maar het is ook heel erg hetzelfde, opnieuw.

Conclusie
Hebben wij hier de nieuwe ‘Master Of Racegames’? Ja, toch wel. Het is gewoon het beste racespel dat er momenteel te koop is. Of eigenlijk is het beste racespel – deel 3 – verbeterd. Ik ben een fan, maar wel een teleurgestelde fan. Ik voel mij belazerd. Ik heb honderd euro uitgegeven aan een spel dat eigenlijk niet meer dan een uitbreiding is op. Turn 10 en Microsoft hebben iets goed te maken. Hopelijk snel in de vorm van nieuwe circuits en interessante(!) carpacks.

Teksten en afbeeldingen : R.C. Koolstra
Website : J.P. Verbeek

Contact : info@rijimpressie.com