Vroeger had je twee kemphanen binnen het simulatie racegenre: Forza Motorsport en Gran Turismo. Tegenwoordig zijn er diverse sterke uitdagers bijgekomen. De grootste en belangrijkste uitdager is Project Cars, een spel ontwikkeld door niet een grote developer, maar door de community middels Crowd Funding. Nooit hadden wij verwacht dat die game zo een succes zou worden. Het spel was zo goed en vooruitstrevend dat Forza en Gran Turismo niet meer met minimale moeite de strijd aan kunnen gaan. Forza Motorsport moet nu knallen, anders gaan ze het zeker in de toekomst erg moeilijk krijgen.

Flinke woorden in de intro, maar het is wel de realiteit. Met Project Cars zijn de wensen van met name de simulatie-race liefhebbers veranderd. Er zijn nieuwe standaarden gezet en dat nota bene door een nieuwe partij die geen dik budget had. Zoals het kleine merk McLaren, dat Ferrari en Porsche slapeloze nachten bezorgd. Het product is clean, maar o zo goed! En Forza heeft zich er met de afgelopen twee delen wat erg makkelijk vanaf gemakt. Sterker nog, Forza 5 is in mijn ogen een ware aanfluiting. Het spel bood zeer weinig nieuws en heel veel ‘ouds’ verdween. Kon je voorheen kiezen uit ruim zeshonderd auto’s, in Forza 5 waren dit er opeens maar tweehonderd. En ook het aantal circuits was flink teruggeschroefd. Duitslands trots de Nurburgring zat er aan het begin niet eens in! Het was dan ook duidelijk een haastklus om de releasedatum van de Xbox One te redden. Met deel zes hebben ze gelukkig wel de tijd genomen, die geruststelling is vast binnen.

Graphics
Graphics, een van de belangrijkste pijlers in een goede racegame. Na de gameplay, het gevoel, staat deze hoog op de ladder. Er daar stelt Forza 6 niet teleur. In de demo zag het er goed uit, maar was ik niet direct overtuigd. In het daadwerkelijke spel blijf ik kwijlend naar mijn televisie staren. Wat ziet dit er goed uit! Project Cars scoort beter op de meer waarheidsgetrouwe kleuren, maar Forza 6 biedt nog mooiere graphics. Niet gek ook, het spel draait zonder problemen op full HD resolutie met 60 frames per seconden. Indrukwekkend! En dan moet je nog een nachtrace starten, of een race in de regen. Fan-tas-tisch. De lichteffecten in de nacht zijn prachtig en de plassen tijdens een grote regenbui indrukwekkend en levensecht. Hier wordt een nieuwe maatstaf neergezet, zij het met een kleine stap.

Vertrouwd, maar beter
Vergelijkbaar met de graphics is ook de gameplay. Alleen wordt hier geen nieuwe maatstaf gezet, maar een aan toegevoegd. Het rijden voelt vertrouwd en realistisch, en tegelijkertijd speels. Het realisme staat niet op hetzelfde niveau als bijvoorbeeld Project Cars, maar is zeker wel meer realisme dan arcade. Het leuke is dat je betrekkelijk makkelijk de auto in een drift kan zetten en deze ook vast kan houden en netjes kan volbrengen. Wij houden wel van dat soort games, meer dan games waarbij je (flink) wordt bestraft bij een drift en waar deze ook moeilijk vast te houden is. Het is net wat minder serieus. Maar als je echt de snelste tijden wilt neerzetten, dan zal je toch echt netjes, zonder slippende banden, je rondjes moeten rijden. Je hebt wat te kiezen.

Ook is er een duidelijk verschil tussen voorwiel-, achterwiel- en vierwielaangedreven auto’s voelbaar. Ze hebben stuk voor stuk de bijbehorende kenmerken, en ook de verschillende merken en modellen rijden allemaal echt anders. De eerste raceseries leek het spel ons wat aan de lastige kant, maar dat bleek achteraf te liggen aan onze autokeuze. Allereerst was deze niet optimaal getuned en dus competitief, maar ook was de auto zelf duidelijk een van de mindere. In de volgende klasse hadden wij namelijk wel de juiste auto gekozen en reden we ‘rondjes’ om de AI. Jouw winst hangt af van het gekozen niveau, jouw autokeuze, de afstelling en tuning van de auto en jouw rijkwaliteiten. Alles heeft een flinke lepel in de pap. Dat maakt het extra uitdagend, maar ook jammer dat jouw favoriete auto zo een beroerde wegligging kan hebben. Zou hij dan in het echt ook zo slecht rijden…?

We hebben weer keuze
We hebben sterke graphics, een sterke gameplay, maar hebben we ook weer keuze? Jazeker! Er is weer ruime keuze uit de meest prachtig en gedetailleerd vormgegeven auto’s en meerdere nieuwe circuits. Nieuwe content genoeg om deze game in huis te moeten halen. De beste klassiekers zitten nog altijd in het spel en de nieuwkomers doen hier niets voor onder. Zowel op het gebied van auto’s als circuits. Zeker de auto’s, en hopelijk ook de circuits zullen in de toekomst middels ‘packs’ worden uitgebreid. Met enige regelmaat krijg je zelfs ook nog een gratis auto van de developer. Wil je geen geld uitgeven aan extra content, dan krijg je zo nu en dan toch iets nieuws.

Na regen komt geen zonneschijn
Nieuw in Forza 6 zijn: nacht- en regenraces, draaibeurten voor gratis auto’s en cash en modpacks. Met dat laatste kan je een pakket ‘kaarten’ kopen. Elk pakket heeft een aantal kaarten die elk weer iets extra’s bieden. Zo heb je bijvoorbeeld kaarten met “3% extra grip op Jas Marina Raceway” of “10% extra credits bij een race”. Deze modpacks kan je kopen, of winnen middels draaibeurten. Bij elke ‘level up’ krijg je een draaibeurt. Hierbij kan je cash, auto’s en modpacks winnen. Soms win de 5000 credits, met een beetje geluk win je een Bugatti Veyron ter waarde van 1,2 miljoen credits. Leuk extraatje. En dan dus nog de nacht- en regenraces die eerder al kort beschreven zijn. In de nachtraces rijd je op het licht van alleen (jouw) koplampen, of op een (deels) verlicht circuit als Jas Marina. Een extra ervaring. Groter is de impact van regen in de races. Het zicht wordt niet alleen minder, de handling van de auto wordt lastiger, je slipt eerder en je remweg is langer. Allemaal zaken waarmee je rekening moet houden. En als het regent, dan kom je grote plassen tegen die aquaplanning veroorzaken. Erg cool! Helaas is een regenrace altijd een regenrace, hoe lang je ook racet. En zachtjes regenen doet het ook niet, het komt met bakken naar beneden. Net als de nachtraces overigens. Er zit geen overgang in. Het weer is niet dynamisch.

Conclusie
Eindelijk weer een Forza die echt vernieuwend is. Hij is zijn geld meer dan waard. Hij zet geen compleet nieuwe maatstaf, maar geeft wel duidelijk zijn bestaansrecht aan. Het is een topper. Als je van een goede racegame houdt moet je deze in huis halen.
Teksten en afbeeldingen : R.C. Koolstra
Website : J.P. Verbeek

Contact : info@rijimpressie.com