Wat ooit begon als een semi-realistische racer is uitgegroeid tot een ware franchise waarin twee richtingen worden gekozen: simulatie en arcade. We hebben het dan over Forza Motorsport versus Forza Horizon. Waar Forza Motorsport inmiddels toe is aan versie 6, zijn we bij Horizon pas op versie 2 aanbeland. Hoe is Horizon 2, en welke Forza moet je hebben.

Zoals in de inleiding al verteld is Horizon de meer arcaderacer van de twee, al valt dat arcade ook wel weer mee. Horizon speelt makkelijker en zaken als bijvoorbeeld driften zijn eenvoudiger succesvol te voltooien dan in de Motorsport-serie. Maar nog altijd reageren de auto’s waarheidsgetrouw en heb je het gevoel serieuze controle over de auto’s te hebben. Daarbij zijn de zwaar gemotoriseerde achterwielaandrijvers ook in deze serie niet altijd even makkelijk onder controle te houden. Horizon bevind zich precies in het midden tussen arcade en simulatie, waarbij Motorsport voor 80% naar simulatie neigt. Er is een verschil, maar zoveel ook weer niet. Beide rijden super.

Open Wereld
Het grote verschil tussen Motorsport en Horizon is de omgeving(en) waar je racet. Horizon is een open wereld races waarin je vrij met je auto’s rond kan racen en ook offroad kan. In motorsport race je op bekende en bedachte circuits. Daarbij biedt dit deel dynamisch weer en een dag- en nachtritme. Overdag in de zon, in de nacht in de regen en alles ertussenin. Je weet nooit wanneer je welk weer te wachten staat. Er is zelfs een speciale DLC: Storm Island. Zoals de naam al zegt stormt het continu op dit eiland wat het spel veranderd in een rally spel. Kortom: als je van rijden en racen in al zijn facetten houdt zit je hier gebeiteld.

Alles in Horizon gebeurt in een open wereld. Circuits zijn geen echte circuits, maar routes uitgezet over de aanwezige wegen. Offroad and Onroad. Standaard zitten in de game al ruim tweehonderd auto’s met behulp van carpacks zijn deze met nog veel meer auto’s uit te breiden. Genoeg keuze dus voor de echte liefhebber.

Genot voor de ogen
Horizon 2 is prachtig! Het is de eerste game die ons weet te overtuigen van de krachten van de Xbox One. Veel mooier dan Forza 5, een van de releasegames van de One. Hij draait op een prachtige 1080p resolutie. Niet alleen aan de auto’s, maar ook aan het landschap is zeer veel aandacht besteed. Cruisen over een mediteraans eiland met invloeden van de Franse Riviera. Dat was de bedoeling, en dat is ook zeker gelukt. Je waant je in die wereld en wordt spontaan jaloers op de mensen die aan de echte Riviera wonen, laat staan mensen die zich de auto’s in het spel ook nog eens in het echt kunnen veroorloven.

Conclusie
Een ware topper. Die je niet in plaats van moet spelen, maar naast. Kortom: haal beide Forza’s in huis als je van racen houdt. Forza 6 voor het racen over circuits en deze, Horizon 2, voor het cruisen en het offroaden. Een fantastische franchise: Forza
Teksten en afbeeldingen : R.C. Koolstra
Website : J.P. Verbeek

Contact : info@rijimpressie.com