+ Uiterlijk, vooral bij R-design
+ Prettige motoren
+ Mooi interieur
+ Rijgedrag
+ R-design stoelen
- Krap op achterbank
- Kleine kofferbak
- Flink aan de prijs

Het was een van de grote hits van 2015, de Volvo V40 D2. Een van de weinige diesels met 14% bijtelling en nog leuk vormgegeven ook. Volvo wist hiermee een hoop mensen over de streep te trekken. Maar met ingang van 2016 valt deze Volvo niet meer in de 14% bijtellingscatagorie. Is de V40 D2 ook nu nog interessant voor de (zakelijke) rijder?

Je zou het niet zeggen, maar de V40 in zijn huidige vorm is alweer 4 jaar oud. Nog altijd is het een frisse verschijning op de weg, weer eens wat anders. Het Volvo van vroeger is overboord gezet en harde lijnen en scherpe hoeken hebben plaatsgemaakt voor afgeronde vormen. Hij oogt zachtaardig en stoer tegelijkertijd. Een auto die je niet makkelijk het predicaat ‘mannenauto’ of ‘kappersauto’ meegeeft. Beiden sexen kunnen prima in deze auto voor komen rijden en ook hoef je niet meer een 50-jarige ingedutte ambtenaar te zijn om een Volvo te kunnen rijden. Zeker met het optionele R-design pakket oogt de V40 jong, stoer en ambitieus. Daar veranderd de hogere bijtelling niets aan.

Rijden
Een andere sterke eigenschap die nog altijd als een paal boven water staat zijn de rijeigenschappen. Met het optionele R-pakket krijg je er standaard het ‘Dynamic Chassis’ bij. De auto ligt hiermee dichterbij de weg en de demping is wat stugger. Meestal zijn wij hier niet heel erg van gecharmeerd omdat veel comfort verloren gaat, maar ondanks dat de demping best stug is wordt hij nooit echt oncomfortabel en stuiterig. Een uitdagende slingerweg is genieten en op de gemiddelde Nederlandse asfaltweg is het comfort nog altijd prima. Alleen op een klinkerweg kan de auto wat onrustig bewegen. Collateral Damage noemen wij dat.

Wij zijn dus onderweg met een Volvo V40 D2 in R-design uitvoering. Want zo moet je het zien. Het R-design pakket is een uitvoering van de Volvo. Het omvat onder andere anders gevormde sportieve bumpers, een dubbele uitlaat met diffuser ertussen, dikke 17 inch –in het geval van de T2 benzine en de diesels 16 inch- lichtmetalen velgen, het dynamische onderstel, dikke lederen sportstoelen en een digitaal instrumentenpaneel. Zowel van binnen als van buiten ziet alles er dik en verzorgd uit. Geen vervelende werkplek. Alleen die stoelen al… heerlijk!

Het nieuwe knijpen
Maar bij ons is het toch echt uiterlijk vertoon. De D2 is de kleinste diesel die er te krijgen is en het gaat hier ook nog eens om een ‘geknepen’ motor. Hij is ontwikkeld om zuinig te zijn. Verwacht er dan ook niet al te gekke prestaties van, al is het zeker niet behelpen. Van 0-100 km/h gaat de D2 is 11 seconden en de topsnelheid bedraagd 190 km/h. Ruim voldoende om gewoon goed mee te komen, en zo voelt de motor ook. Je kan prima meekomen met het verkeer en het voelt vlot genoeg aan. Wanneer je het wel merkt, is als je snel weg wilt vanuit stilstand, of even snel wilt inhalen. Dit heeft geen zin. Je komt erachte dat je bij het ‘normale’ rijden al het vermogen al gebruikt. Er is geen reserve. Erg? Dat hangt helemaal van jou af. In dit geval dus duidelijk een schaap in wolfskleren.

Krap, krapper krapst
Helaas is het niet allemaal zonneschijn. Binnenin is de auto namelijk krap! En dan niet wat aan de krappe kant, maar echt krap. Zowel de ruimte op de achterbank als de kofferruimte is klein. Van buiten oogt de auto als een sportieve stationwagen, maar in feite is het gewoon een hatchback. En door de vroeg aflopende daklijn krijg je een in feite in elkaar gedrukte auto. Duidelijk een kwestie van vorm boven functie.

En dan kom je al snel bij de prijs uit. De V40 is er vanaf ruim € 26.000,- voor de T2 benzine en € 28.000,- voor de D2 diesel. De geteste D2 R-design kost nog eens 4 mille meer. En wil je een automaat, dan moet je er nog eens 2,5 mille bij optellen. Met een paar losse opties bij en metallic lak loop de prijs flink op. Al met al is het dus geen goedkope auto.

Conclusie
De Volvo V40 is een mooie auto die ook nog eens goed rijdt. En zeker als R-design heb je een stoere en complete auto te pakken, maar je betaald er wel flink voor. Particulier zijn er maar weinigen die deze auto zich nieuw kunnen veroorloven. Hij zal het dus vooral van de lease moeten hebben,. Maar is het ook met 21% nog een interessante aanbieding? Ja en nee. Ja, als je een ambitieuze starten bent die een leuke auto wilt rijden. Nee als je een (jong) gezin hebt. Voor dit geld zijn er andere ruimere alternatieven beschikbaar. Het is de ruimte die de auto parten speelt. Daar ligt jouw doorslaggevende vraag: heb ik de ruimte nodig?
Foto's: Volvo
Segment D
CarrosserieHatchback

Lengte4369 mm
Breedte1802 mm
Hoogte1439 mm
Wielbasis2647 mm
Bagageruimte ( min - max )335-1032 liter
Tankinhoud52 liter
Gewicht1295 kg
BrandstofBenzine
MotorD2
Vermogen bij (pk)120 pk bij 3750 tpm
Max. koppel bij (Nm)280 Nm bij 1500 tpm
Aandrijving2WD voorwielen
Versnellingen6, handgeschakeld
0-10010,50 sec
Topsnelheid190 km/u
Verbruik gemiddeld3,10 l/100km
Verbruik test5,10 l/100km
CO2 uitstoot82 gr/km
LabelB
Bijtelling0%
MotorAandrijvingVersnellingenCarrosseriePrijs

1Metallic lak - €795,-
2Business Pack Connect - €1.295,-
3Keyless Start - €295,-
4Panoramisch dak - €1.160,-
Teksten en afbeeldingen : R.C. Koolstra
Website : J.P. Verbeek

Contact : info@rijimpressie.com