+ chique en
+ mooi dashbord
+ mooie materialen
+ heerlijke reisauto
+ ruim
- tegelijkertijd saai
- emotieloos
- duur

Volkswagen is het zakelijke merk bij uitstek. Ruim 60 procent van hun afzet komt op conto van de zakelijke markt. Een van de belangrijkste spelers hier is de Volkswagen Passat. Je kan wel zeggen dé zakenauto van Nederland. Maar waarom eigenlijk? Gewoon omdat wij allemaal van die makke lammetjes zijn die elkaar blind volgen, of is deze auto echt zo goed? Wij gingen op en neer naar Wolfsburg in Duitsland met de Passat 2.0 TDI 190 pk Highline.

Mooi, nee, niet helemaal. De voorkant is wat ons betreft zeker geslaagd. De grille die doorloopt in de koplampen maken de auto breed en luxueus. Zeker in combinatie met de led-koplampen. De zijkant, die is al jaaaren hetzelfde en ook bij de achterkant van de auto kwamen ze duidelijk inspiratie tekort. Gelukkig vormt het interieur dan weer de lijn van de voorkant van de auto. Letterlijk kan je bijna zeggen. Heb je, aan de buitenkant, over bijna de volle breedte van de auto de doorlopende grill, binnenin is het luchtrooster dat over bijna de volle breedte van de auto loopt. Een geniale vondst wat ons betreft. Hoe groter de opening, hoe meer lucht erdoorheen kan. En ook hoe zachter de lucht uitstroomt bij een gelijke hoeveelheid luchttoevoer. Je ervaart de ‘luchtstromen’ minder wanneer je de climate control vol open zet. Het geeft een fris en luchtig gevoel. Helaas zijn de lange lamellen in de luchtroosters niet erg stijf. Als je eraan zit buigen ze makkelijk door, wat er goedkoop uitziet en voelt. En dat kan nooit de bedoeling zijn geweest van de hoge heren van Volkswagen. Kwaliteitsuitstraling en –gevoel, dat staat al jaren bij de Wolfsburgers voorop. Iets voor de facelift zullen we maar zeggen.

Wij hebben het genoegen met de luxueuze Highline onderweg te zijn. En dat voelt toch wel erg goed. Mooi beige leer, hout- en aluminiuminleg op het dashboard, een uitgebreid navigatiesysteem EN het digitale instrumentarium. Werkelijk alles zit op en aan onze testauto. Dat maakt het tot een wel heel prettige werkplek. Ik heb niet veel met Volkswagen, zeker niet met de Passat, maar dit… Hier kan ik wel mijn dagelijkse kilometers in doorbrengen. Weldaad. (overigens mag dat ook wel voor dit geld hoor ;) ).

De standaard verhoogd
Het afgelopen descennia is de standaard bij auto’s flink verhoogd. Zowel op het gebied van veiligheid, milieu, de standaarduitrusting en het vermogen van motoren. Al deze elementen zijn de afgelopen tien jaar flink aangepast. Leuk is dit niet altijd. Een beetje potente dieselauto van tegenwoordig houdt een sportwagen van tien jaar geleden prima bij. Maar het betekend ook dat vermogen en luxe uitrusting beter bereikbaar zijn voor iedereen. En daar hoor je uiteindelijk niemand over klagen.

Hoe weerspiegelt de decennia-evolutie zich in deze auto. Over de uitrusting hebben we het al kort gehad, en kan aangevuld worden met: die is helemaal compleet. Alles dat je kan wenzen zit erop en eraan. Waar je de evolutie ook terugziet is het vermogen. Honderd en negentig peekaa’s is niet niks. Als je een jaar of 25 terug gaat in de tijd kom je bij de Porsche 944 S2 met een soortgelijk vermogen. Dat beloofd wat. En ja, de Passat komt zeer zeker van zijn plek en klimt met gemak naar de 200 km/h, maar dan gaat het verder nog maar erg moeizaam. Waar zijn de pk’s gebleven? Dit voelt meer als 150 pk als we eerlijk zijn. Opschieten kan prima, maar verwacht geen kanon. 190 PK voelt tegenwoordig wel heel mainstream.

Doods
Onderweg zijn met de Passat geeft rust. Iets teveel rust wellicht. Het gaat allemaal zo makkelijk, zo vloeiend, zo… emotieloos. Het voelt doods. Voor 90% van de automobilisten helemaal top, maar voor die 10% die op zoek is naar emotie gevoel en beleving, die moeten toch echt verder kijken. Er is bar weinig op deze auto aan te merken. Hij is stil, wat rust geeft, maar ook beleving doet missen. De vering en demping is comfortabel en je kan er nog flink mee door een bocht ook. Het voelt alleen niet spannend. Schakelen gaat vloeiend. Alles zit waar je het verwacht. Het is typische Duits. Serieus, solide, maar leuk?

Conclusie
Conclusie van het verhaal? De Passat is een prima auto, een van de betere in zijn klasse. En dat is hij eigenlijk altijd al geweest. Hij is als je accountant. Hij doet precies wat je wilt en hij doet dit netjes, exact en volgens de regeltjes. Maar je nodigt hem niet uit op je housewarming. Degelijk, maar geen feestbeest. Het beste in zijn klasse? Dat hangt helemaal af van jouw wensen. Staat de Passat op je shortlist, ga dan ook zeker rijden met bijvoorbeeld de BMW 3-serie. Gewoon om te kijken waar je liever dagelijks mee onderweg bent. De accountant, of je beste vriend.
Foto's: Volkswagen
Segment E
CarrosserieSedan

Lengte4767 mm
Breedte1832 mm
Hoogte1461 mm
Wielbasis2791 mm
Bagageruimte ( min - max )586 liter
Tankinhoud66 liter
Gewicht1449 kg
BrandstofBenzine
Motor2.0 TDI 190pk
Vermogen bij (pk)190 pk bij 3500 tpm
Max. koppel bij (Nm)400 Nm bij 1750 tpm
Aandrijving2WD voorwielen
Versnellingen6, dubbele koppeling
0-1007,50 sec
Topsnelheid235 km/u
Verbruik gemiddeld4,50 l/100km
Verbruik test6,90 l/100km
CO2 uitstoot118 gr/km
LabelC
Bijtelling25%
MotorAandrijvingVersnellingenCarrosseriePrijs

1metallic lak - €641,-
2inparkeerautomaat - €257,-
3autom. ger. schokdemping - €1.044,-
4lane assist - €560,-
Teksten en afbeeldingen : R.C. Koolstra
Website : J.P. Verbeek

Contact : info@rijimpressie.com