+ Frisse uitdager
+ Sterk Merk
+ Chique en sportief
- Probeer die maar eens te leasen...
- Die prijs...

Jarenlang maakten BMW en Mercedes met de 3-serie en C-klasse de dienst uit in het D-segment, de managersauto zeg maar. Een paar jaar terug wist Audi met de A4 al aansluiting bij deze club te vinden en vandaag de dag probeert Jaguar het. Oké, ze hebben het eerder geprobeerd met de X-type, maar nu zijn ze echt serieus met de Jaguar XE.

Vorige week reden wij al met de Mercedes C-klasse. Een topauto die geen concurrentie duldt. Gemaakt voor perfectie, maar zoals we allemaal weten, perfectie bestaat niet. En ook smaken verschillen, gelukkig maar. Alleen maar C-klasses maakt het er op de weg ook niet leuker op. Jaguar vindt dit ook en is zelfs van mening een beter product neer te zetten dan Mercedes, BMW en Audi. Jaguars hebben stijl. Ze bieden Engelse klasse met sportwagen genen. Met een Jag kan je overal en altijd voor komen rijden. En rijden in een Jag betekent jezelf een plezier doen, als bestuurder en als passagier. Tijd om dit zelf te ondervinden.

Zware taak, met een vleugje hoop
Jaguar is ambitieus, wil graag de beste zijn en werkt hier keihard voor. De rijeigenschappen zijn comfortabel en sportief. Rijden is genieten op alle facetten, zoals we eerder al aanhaalden. Het design moet chique en tegelijkertijd sportief zijn, maar niet over de top. En de XE maakt dit zeker waar. In de juiste kleur en met de juiste velgen oogt de XE zowel chique als sportief, van buiten en van binnen.
Binnenin wordt je verwelkomd door prachtig leer, een musthave op een Jag. De zit is top. Lekker laag en het sportieve stuur kan diep ingesteld worden. Niks te klagen, hier houden wij het wel even uit.

De Jaguar heeft sowieso al geen slechte start. Hij wordt geroemd en de hemel in geprezen op de vele autowebsites. Ja, ook wij vinden het een mooie auto, maar eigenlijk alleen als hij lekker aangekleed is. Het front oogt sterk, maar van de zijkant en achterkant gezien is het allemaal niet heel erg special. Heel ander dan bijvoorbeeld een A4 is het niet. En om dat een spannende auto te noemen… Wij zijn vooral bang dat het een hype is. Het is tenslotte vers vlees met een ijzersterke naam. Als de auto eenmaal een beetje geland is en je hem met enige regelmaat op de snelweg langs hebt zien komen, dan is het nieuwe en spannende er wel een beetje vanaf, en dus niet meer interessant (genoeg). Daarbij vindt de grootste aftrek van dit soort auto’s plaats in de lease, en laat daar nou net de grootste crux zitten. De meerderheid van de bedrijven waar je voor een leaseauto kan kiezen hebben een keuzestramien vastgesteld. Je mag iets uitzoeken in de VAG-hoek, bij PSA mag ook vaak geshopt worden en tot slot een enkele Japanner. Een Jag is lang niet voor iedereen een keuze, al is het budget ervoor aanwezig. De bittere realiteit. Maar wie weet scoort de XE goed en is dit de echte comeback voor Jaguar in Nederland. Wij hopen het met hart en ziel, maar wij vrezen het ergste.

Niet alles draait om afwerking
Net als de XE nu een hype is, is ‘afwerking en materiaalgebruik’ dat het laatste decennia ook. Het lijkt het enige binnenin een auto dat nog echt belangrijk is. Hoe zacht zijn de materialen, en hoe nauwkeurig steekt alles in elkaar? Gelukkig is hier alles voor elkaar. Niet de beste van de klas, maar hij hoeft zich niet te schamen. En waar hij zich vooral niet voor hoeft te schamen is de uitstraling van het interieur. Op de foto’s ziet het er al prima uit, in het echt ‘voelt’ het ook gelijk goed. Het past bij de Jag. Het is stoer, strak en weer dat chique sausje. Het wordt langzamerhand een cliché. Vermoeiend!

Ruimte
Ruimte, ruimte, ruimte. Nog zo een punt. Uhm, valt een beetje tegen. Achterin een 3-serie zit je ruimer, maar in de XE past het ook allemaal heus wel. Het is vooral de hoofdruimte, of eigenlijk een gebrek daaraan, die roet in het eten gooit. Dat had wel iets meer gemogen. In de kofferbak kan je meer dan genoeg kwijt en is praktisch van vorm. Dit zijn echter punten waar nauwelijks naar gekeken wordt in dit segment. Het altijd voldoende voor elkaar, de een wat ruimer dan de ander, maar voor die paar keer dat je met je gezin op pad gaat meer dan voldoende. En wie gaat er met zo een auto nog op vakantie zonder skibox op het dak? Daarom, het voldoet uitstekend, niemand heeft wat te klagen, deze auto’s koop of lease je vooral met je hart. Uitstraling, rijplezier en luxe. En dat is bij deze XE meer dan prima voor elkaar.

Conclusie
Leuk om weer eens een nieuw gezicht in de groep te verwelkomen! Wij gunnen de Jaguar XE alle succes van de wereld. Hij gaat het moeilijk krijgen, maar hij gaat vechten. Ben je op zoek naar een auto in deze klasse, dan moet je zeker een bezoekje brengen aan de Jaguar showroom. Met deze auto ben je sowieso exclusiever onderweg. De beste van de klas is deze XE niet, maar hij staat zeker zijn mannetje. Met de juiste aankleding is hij misschien wel de mooiste. De beslissing is aan jou.
Foto's: Jaguar
Segment D
CarrosserieSedan

Lengte4672 mm
Breedte1850 mm
Hoogte1416 mm
Wielbasis2835 mm
Bagageruimte ( min - max )455 liter
Tankinhoud63 liter
Gewicht1530 kg
BrandstofBenzine
Motor4 in lijn
Vermogen bij (pk)200 pk bij 5500 tpm
Max. koppel bij (Nm)280 Nm bij 1750 tpm
Aandrijving2WD voorwielen
Versnellingen8, volautomaat
0-1007,70 sec
Topsnelheid237 km/u
Verbruik gemiddeld7,50 l/100km
Verbruik test8,40 l/100km
CO2 uitstoot179 gr/km
LabelA
Bijtelling25%
MotorAandrijvingVersnellingenCarrosseriePrijs

1Verwarmde voorstoelen - €390,-
2Verwarmd stuurwiel - €260,-
3Metallic lak - €960,-
4Xenon koplampen - €1.120,-
Teksten en afbeeldingen : R.C. Koolstra
Website : J.P. Verbeek

Contact : info@rijimpressie.com