+ rijplezier
+ uitstraling in- en exterieur
+ luxe uitgevoerd
+ prettig geprijsd
- erg krap van binnen
- niet zuinig
- geen cruise control

Waanzinnig! Cool! Dit is leuk! Dat dachten wij nadat wij uit de Fiat 500C uitstapten. Dit hadden wij niet verwacht van deze ‘damesauto’. Hij is lief, leuk, luxueus en rijdt fantastisch. Maak kennis met het uitloopmodel van de Fiat 500C S. Hadden we maar een tweede auto nodig…

Het is alweer acht jaar geleden dat Fiat het oude ‘rugzakje’ Fiat 500 herintroduceerde. Een schot in de roos was het en is het nog steeds. Een beetje hippe moeder rijdt een Fiat 500. En als je het echt goed wilt doen een 500C, de cabrio-variant. Een typische vrouwenauto, maar geloof ons, ook een echte vent kan rustig in een 500 voor komen rijden. Schoonheid zit in dit geval zowel van buiten als van binnen. Rust hem uit in felblauw, donkergrijs, zwart of knalrood en in stoere S-trim. Schuif de vooroordelen opzij en ga er eens een keer mee op pad. Wedden dat je om bent?

Knallend rijplezier
Het partypiece van deze auto is voor 90 procent van de kopers het uiterlijk. Wij durven ook te wedden dat dit het percentage vrouwelijke kopers is. Er zijn maar weinig mannen die de vooroordelen opzij kunnen en durven te schuiven. Een aanslag op je testosteron zogezegd. En ja, de helft van de vrouwen zal dit ook vinden, maar de slimme helft van de vrouwen vindt het juist fantastisch dat (ook) jij haar droomauto rijdt. Denk daar eens aan. En als je dus die stap maakt en een verkennend ritje maakt over je favoriete land- of dijkweg, dan maak je het pas echt mee. Het motortje bromt er lustig op los, je wilt toeren maken, door tot het rode gebied. De eerste ‘chicane’ biedt zich aan, je schakelt terug en behendig stuur je het wagentje erdoorheen. Dat kan harder denk je! Je maakt je op voor de volgende bocht, hoppa, meer snelheid en een beetje smijten met dat wagentje. En ja hoor, als opgejaagd wild blaas je de hoek om. Een grijns van oor tot oor. Dit bakkie heeft serieus grip. Dit is autorijden. Een belevenis. Wow!

Dat, wat wij hier boven beschrijven, dat maakten wij mee. Maar dan eens. Omdat het kon. Een klein ritje is een klein pleziertje. En ook op de snelweg tovert dit kleine ding een glimlach op je gezicht. Wij betrapten onszelf er zelfs op te zeggen: ‘Ooit bezit ik er één’.
Hij is dus leuk, erg leuk zelfs, maar waarom heeft hij ons dan niet weten te overtuigen tot aanschaf over te gaan? Nou, in het geval van de auteur van dit verhaal is er nog een gezin dat vervoerd moet worden. En dat is niet de sterkste kant. Ja, je kan heerlijk open rijden ook met een klein kind achterin. Door een beetje in te schikken kan er ook heus een kinderzitje achter de bijrijder, maar dan houdt het ook wel op ook. Een buggy past niet in de kofferbak, laat staan een kinderwagen. Een kinderzitje kan alleen achter de chauffeur als hij of zij zelf niet al te lang is, of eigenlijk, klein van stuk is. Hij is klein, ook als je hem vergelijkt met zijn klasgenootjes. Geen gezinsauto dus en een weekendje weg zonder aanhanger kan je helemaal vergeten. Een typisch tweede autootje dus.

Klasse apart
Wanneer je de 500 vergelijkt met zijn klassegenoten is het een prijzig gevalletje, maar hij is ook echt anders. Hij biedt zaken die andere niet aanbieden. Wat denk je van climate control en bi-xenon verlichting? Zaken die bij zijn concurrenten schitteren door afwezigheid. Vreemd is dan weer wel dat cruise control, een must have wat ons betreft, juist NIET te bestellen is! Die Italianen… vreemde mensen…

Rijden: is top! Luxe: Super. Show? Jazeker! Ruimte: huilen met de pet op. Cabriogevoel? Ja en nee. Als je kiest voor een 500 en je kan het missen, dan raden wij je direct een 500C aan. Een paar duizend euro duurder, maar nog meer rijplezier. Het voegt iets toe, dat grote open dak. Het is geen echte cabrio, maar hij komt een heel eind. Beschut open genieten. Ook met een klein kind achterin, doe dat maar eens na in een volwaardige cabrio.

Uitlopertje
De afgelopen dagen zijn wij onderweg geweest met een uitlopertje. Zoveel uitloper zelfs, dat hij niet eens meer van de band rolt. Maar vrees niet, op het moment van schrijven zijn er nog enkele tientallen, zo niet honderden te koop. Bijna allemaal al op kenteken gezet, maar zonder enige kilometers anders dan de fabriekskilometers op de teller. En je kan ze oppikken voor een leuk prijsje. Onze geteste 500C S heeft zo ongeveer alles erop en eraan wat je maar kan wensen, op de cruise control na dus… Normaal gesproken kost een dergelijk model 23 mille, ten tijde van schrijven kan je er al een op de kop tikken voor iets meer dan 15 mille. Goede deal! En dan krijg je half lederen sportstoelen, climate control, radio CD speler met USB, bluetooth handsfree, lichtmetalen velgen, metallic lak en bi-xenon verlichting. Wat wil een mens nog meer?

Conclusie
Hebben! Als tweede auto dan… Schat, haal jij je rijbewijs eens, en een goede opslag. Geef ik je een 500C. Pfoe. Komt die twijfel toch weer… kan dat echt niet, een 500C als gezinsauto?

Foto's: Fiat
Segment B
CarrosserieCabriolet

Lengte3546 mm
Breedte1627 mm
Hoogte1488 mm
Wielbasis2300 mm
Bagageruimte ( min - max )185-610 liter
Tankinhoud35 liter
Gewicht945 kg
BrandstofBenzine
Motor0.9 Twinair 80
Vermogen bij (pk)80 pk bij 5500 tpm
Max. koppel bij (Nm)145 Nm bij 1900 tpm
Aandrijving2WD voorwielen
Versnellingen5, handgeschakeld
0-10011,00 sec
Topsnelheid173 km/u
Verbruik gemiddeld3,80 l/100km
Verbruik test7,20 l/100km
CO2 uitstoot88 gr/km
LabelA
Bijtelling20%
MotorAandrijvingVersnellingenCarrosseriePrijs

Teksten en afbeeldingen : R.C. Koolstra
Website : J.P. Verbeek

Contact : info@rijimpressie.com