+ Goed in verhouding
+ Dat interieur!
+ Leuke innovaties
+ Comfortabel
- Lijkt erg veel op C- en S-klasse
- Erg prijzige opties
- Rijdt wel een beetje saai

Nadat wij kortgeleden al kennis hebben mogen maken met de nieuwe C-klasse en de CLA Shooting Brake is het nu tijd voor de vader van het gezelschap: de Mercedes E-klasse. Kortgeleden in een nieuw jasje gestoken die grote gelijkenis vertoond met de eerder genoemde C-klasse en grootvader S-klasse. En dat maakt hem de meest uitgebalanceerde van het stel.

De Mercedes E-klasse is minder en minder een taxi. Dit heeft vooral te maken met het vlotte uiterlijk dat de E-klasse de laatste jaren aangemeten heeft gekregen. Het is geen typische oude lullenbak meer. In de huidige, alweer tiende generatie, kan je hem zelfs sportief en jeugdig noemen. Het is een frisse bak waar ook een dertiger rustig in voor kan komen rijden. Wij vinden het jammer dat hij wel erg veel op zijn familieleden C- en S-klasse lijkt. Dat hij veel op de ultraluxe S-klasse rijdt kan je zien als een compliment, maar als je het omgekeerd bekijkt is het opeens een stuk minder aantrekkelijk. En hetzelfde geldt dus voor de vergelijking met de C-klasse. Als C-klasse rijder is het leuk dat mensen misschien denken dat je een E- of misschien wel een S rijdt, maar omgekeerd lijkt het ons helemaal niet leuk. Een eigen identiteit ontbreekt. Maar goed, zoals wij in de inleiding al schreven is de E-klasse wat ons betreft degene met de beste verhoudingen.

Pure verwennerij
Vanbinnen heeft de E gelukkig wel een eigen identiteit. Net als zijn stalgenoten vinden wij ook hier een prachtig dashboard, en wederom, wat ons betreft de mooiste. Wat een schoonheid, wat een materialen en wat een prachtige afwerking. Ook de kleurencombinaties die mogelijk zijn en de stoelen zien er allemaal prachtig uit. Voor onze ogen prijkte twee klassieke tellers en een groot beeldscherm in de middenconsole. Tegen meerprijs is dit te vervangen door een heel groot beeldscherm die ongeveer tweederde van het dashboard in beslag neemt. Het is kiezen tussen hightech en klassiek, maar wat je ook kiest: als je vervolgens in je eigen auto stapt… Dan valt alles heel erg tegen. Het went, het verwent.
De stoelen zien er niet alleen fantastisch uit, maar zitten ook erg lekker. Onze auto was bovendien uitgerust met massagestoelen, rugleuning en zitvlak, en dat is helemaal genieten. Je boft maar als je een E mag rijden. Who needs a S?

Rijden gaat net als vroeger, lekker ouderwets, comfortabel. Geen onderstel afgestemd om over de Nordschleife te racen, maar een onderstel vooral geschikt voor eindeloze reizen. Hij haalt het niveau van een S nog niet helemaal, maar veel blijft hij hier niet op achter. Kies ook vooral voor de optionele luchtvering. De standaard dempers en veren zijn al erg goed, maar de luchtvering past beter bij de luxe die je binnenin ervaart. Heerlijk comfortabel of lekker dynamisch.

Gadgets: de toekomst
Maar wat maakt een moderne Mercedes een echte Mercedes? De gadgets. Zo kan je de auto met je mobiele telefoon openen, door alleen maar in de buurt van je auto te komen, maar ook je auto in- en uit laten parkeren. Rijd een parkeerterrein op, stap uit en de auto parkeert zichzelf in (wel even in de buurt blijven staan). De mobiele telefoon maakt verbinding met NFC (Near Field Communication) en laadt draadloos op. De koplampen van de auto bestaan uit 84 leds die het lichtbeeld aanpassen aan de omgeving. Niet alleen wordt er rekening gehouden met tegenliggers, maar ook met de weerkaatsing op natte weggedeelten en verkeersborden en hij kijkt vooruit in bochten. Uiteraard hebben wij de proef op de som genomen en wij kunnen niet anders dan concluderen dat dit de toekomst is.

Rijden kan de E-klasse semiautomatisch. Dat wil zeggen, hij kan het wel, maar mag het niet. Drive Pilot remt zelf, stuurt zelf, kan zelfstandig van rijbaan wisselen en past automatisch de snelheid aan de verkeersborden aan, maar rijdt niet helemaal zelfstandig net als bijvoorbeeld een Tesla. Je mag je handen een seconde of tien van het stuur halen, daarna wordt je verzocht het stuurwiel weer zelf in handen te nemen. Allemaal vanuit het oogpunt van veiligheid. Wellicht dat over een paar jaar een software-upgrade plaatsvindt waardoor je langer op de automatische piloot kan rijden. De techniek moet het aankunnen.

Gemakkelijk maar gevoelloos
Motorische heb je bij Mercedes ook nooit te klagen. Wij reden met de 184 pk en 300 Nm sterke E200. Hij is snel zat, alleen merk je er weinig van. Elke vorm van beleving is weg gefilterd. In slecht 7,7 seconden accelereer je naar de 100 km/h, maar voor je gevoel kunnen het er net zo goed 10 zijn. Het voelt niet snel. Het gaat makkelijk en soepel. Deze auto is gemaakt om te ontspannen. Geen gehaast, puur ontspannen. Vergelijk het met een Rolls Royce. Het vermogen is er als je het nodig hebt maar je wordt nooit uitgedaagd. De kracht blijft altijd op de achtergrond. Het testverbruik kwam uit op een nette 1:14.

Conclusie
De beste Mercedes die nu te koop is. Hij is comfortabel, heeft een prachtig interieur en heeft de laatste gadgets. Het is een reisauto pur sang die de S-klasse bijna overbodig maakt. Helaas zijn de opties prijzig waardoor je voor een mooi uitgevoerd exemplaar met de laatste gadgets diep in de buidel moet tasten. Full Options gaat je financieel gezien gewoon niet lukken. Het kost wat, maar dan heb je nog meer. Wat een topper!
Foto's: Mercedes Benz
Segment E
CarrosserieSedan

Lengte4923 mm
Breedte1852 mm
Hoogte1468 mm
Wielbasis2939 mm
Bagageruimte ( min - max )540 liter
Tankinhoud66 liter
Gewicht1505 kg
BrandstofBenzine
Motor2.0 vier in lijn
Vermogen bij (pk)184 pk bij 5500 tpm
Max. koppel bij (Nm)300 Nm bij 1200 tpm
Aandrijving2WD voorwielen
Versnellingen9, volautomaat
0-1007,70 sec
Topsnelheid240 km/u
Verbruik gemiddeld5,90 l/100km
Verbruik test6,90 l/100km
CO2 uitstoot132 gr/km
LabelB
Bijtelling25%
MotorAandrijvingVersnellingenCarrosseriePrijs

1Multibeam LED-verlichting - €1.313,-
2Designo lederen interieur - €5.929,-
3Luchtvering - €2.299,-
4Panorama schuifdak - €2.142,-
Teksten en afbeeldingen : R.C. Koolstra
Website : J.P. Verbeek

Contact : info@rijimpressie.com